
Sociale achterstand bij aangeboren hartafwijking
ArrayVolwassenen met een aangeboren hartafwijking in Nederland hebben een goede kwaliteit van leven en vaak een betaalde baan. Aan de andere kant zijn zij vaker werkeloos en ondervinden ze vaker beperkingen op het werk en in het aanvragen van verzekeringen dan de algemene bevolking, stelt Sluman in haar proefschrift. Volwassenen geopereerd aan de tetralogie van Fallot (een vaak voorkomende aangeboren hartafwijking) hebben regelmatig enige vorm van hersenschade, maar dat lijkt geen oorzaak van deze beperkingen.
Het vermoeden dat de blootstelling aan medische straling, veroorzaakt door de toegenomen onderzoeks- en behandelmogelijkheden, vaker tot kanker leidt in deze groep, blijkt niet te kloppen.
Aangeboren hartafwijkingen
Aangeboren hartafwijkingen (AHA) zijn de meest voorkomende aangeboren afwijkingen. De prognose en overleving van kinderen met AHA is de laatste jaren drastisch verbeterd, meer dan 90 procent wordt volwassen. Ondanks de verbeterde overleving lijkt er sprake te zijn van een ‘sociale achterstand’ ten opzichte van de algemene bevolking. Bekend was dat dit kan leiden tot een mindere opleiding en een hogere werkeloosheid, zelfs bij patiënten met relatief milde afwijkingen. Sluman toont aan dat dit ook geldt voor meer socio-economische aspecten (inclusief kwaliteit van leven).
Deze onderzoeken zijn erop gericht de zorg voor volwassenen met aangeboren hartafwijkingen te verbeteren. De uitkomsten worden als basis gebruikt voor het ontwikkelen van een interventieprogramma om patiënten vaardigheden aan te leren hoe hiermee om te gaan en zo hun werksituatie zelf te verbeteren. Dit gaat in samenwerking met de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.
Maayke Sluman: ‘A life less ordinary – Socio-economic aspects of adult congenital heart disease’
Promotor: prof. dr. B.J.M. Mulder-van der Wall
Co-promotores: dr. B.J. Bouma en dr. C.H. Vaartjes
Bron: AMC