
Goedkope Indiaase medicijnen “penny wise, pound foolish”
ArrayOok onze medicijnen worden tegenwoordig voor een groot deel in India geproduceerd: de grondstoffen zijn goedkoper en de arbeidslonen laag. Maar de lage kosten zijn vooral ook het gevolg van het ontbreken van GMP. Regels omtrent arbeidsomstandigheden of milieu- en veiligheidseisen ontbreken of worden genegeerd. Zo produceren farmaceutische producten in India voordelige antibiotica, psychofarmaca en pijnstillers voor de Nederlandse patiënt maar dumpt het haar afval en afvalwater in de eigen “achtertuin”, zo meldt de NOS. De gewraakte Big Farma, blijkt dus toch minder duur dan gedacht.
Half maart was de NOS nog lovend over de Indiaase farma. Want zij kunnen wel goedkoop medicijnen produceren. Maar net als de textielindustrie in lagelonenlanden, nemen farmaceutische bedrijven in lagelonenlanden het ook niet zo nauw met de arbeidsomstandigheden of milieu- en veiligheidseisen. De onveiligheid in de textielindustrie in Bangladesh lijkt veelop de problematiek rond de farmaceuten in bijvoorbeeld India. De gevolgen van de textielindustrie trof vooral de lokale bevolking. In het geval van de “goedkope farmabedrijven” kampen inwoners van het gebied van deze Oosterse farmareuzen met een grotere kans op ziekten als kanker en diabetes. Maar worden er in rap tempo allerlei resistente bacteriën in het oppervlakte water en drinkwater gevonden. Bacteriën die één en zelfs meerdere soorten antibiotica overleven, doordat ze in aanraking zijn gekomen met grote hoeveelheden van die antibiotica vanuit de afval en afvalwater van de fabrikanten. En dat is met de huidige globalisering een grote zorg voor gehele wereld, want als geen enkel medicijn meer helpt, wordt dat mondiaal dan een grote uitdaging.
Momenteel sterven er wereldwijd jaarlijks 700.000 mensen aan ontstekingen veroorzaakt door resistente bacteriën, zo blijkt uit onderzoek uit 2016 in opdracht van de Britse overheid. En dan hebben we gelijk een passend antwoord op de vraag van Zembla. Wie betalen de prijs van goedkoop geproduceerde medicijnen uit bijvoorbeeld India van ZEMBLA? Uiteindelijk wij…….of we betalen NU gewoon weer de prijs voor medicijnen die volgens GMP worden geproduceerd en daardoor dus duurder zijn. Of we betalen hem later met levens omdat er meer mensen zullen overlijden door het bijproduct van deze goedkope geneesmiddelen; de superresistentw bacteriën.
Janine, MedicalFacts