Intensieve samenwerking UMC Utrecht en Diakonessenhuis

Array

Dichtbij als het kan, specialistisch als het nodig is; onder deze noemer gaan het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht intensiever samenwerken. Vandaag tekenden zij een overeenkomst voor deze nieuwe manier van samenwerken. Met de samenwerking krijgen patiënten snel de beste zorg op de juiste plaats. Mevrouw B. uit Amerongen (50), patiënt met chronische darmklachten: “Als ik straks van het Diakonessenhuis overga naar het UMC Utrecht, hoef ik niet opnieuw mijn verhaal te doen. Dat is natuurlijk prettig. Maar vooral het feit dat ik geen nieuwe scopie hoef te doen is fijn en heb ik wel eens anders mee gemaakt. Dat is toch een erg vervelend onderzoek, waarom zou je dat bij een tweede arts nog een keer moeten doen? En dat je klachten meteen besproken worden door twee artsen, geeft extra het gevoel dat je in goede handen bent.”

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis, en Mirjam van Velthuizen, lid Raad van Bestuur UMC Utrecht. Beide ziekenhuizen gaan nauwer samenwerken om de zorg voor patiënten beter op elkaar af te stemmen en om van elkaar te blijven leren. Er zijn drie nieuwe samenwerkingsverbanden gezocht: op het gebied van maag-, darm- en leverziekten, hartfalen en problemen aan de ruggenwervel, knie en voet/enkel. De ambitie is om de samenwerking ook naar andere behandelgebieden uit te breiden, onder meer naar de Geboortezorg.

Binnen de samenwerking tussen de maag-, darm- en leverafdelingen van de twee ziekenhuizen, kijken zorgverleners van beide ziekenhuizen gezamenlijk naar alle verwijzingen van de huisarts naar een maag-, darm- en leverarts. Samen bespreken ze die en bepalen meteen  wat de beste behandellocatie voor de patiënt is. Ook voor hartfalen en problemen aan de ruggenwervel, knie en voet/enkel gaan beide ziekenhuizen samen beoordelen wat de beste behandellocatie is.

De samenwerking moet ook leiden tot een betere overdracht van patiëntgegevens, zoals digitale beelduitwisseling. Hiervoor kunnen zorgverleners in beide ziekenhuizen gebruik maken van een nieuwe verbinding (XDS). De digitale toegang tot dezelfde actuele gegevens voorkomt onnodig, dubbel onderzoek bij een patiënt. Uiteraard moeten patiënten vooraf toestemming geven voor het delen van informatie uit het medisch dossier met een arts in het andere ziekenhuis. De XDS-verbinding tussen het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht is uniek voor deze regio.


Bron: UMC Utrecht en Diakonessenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen