Genezen van een gedeeltelijke dwarslaesie

Array

De Sint Maartenskliniek heeft deze week een bijzonder revalidatietraject afgerond. Gert-Jan (35 jaar) heeft een gedeeltelijke dwarslaesie en kan inmiddels weer lopen met behulp van elleboogkrukken en een implantaat in zijn rug. Dit traject was onderdeel van een studie van de Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine, die de revolutionaire nieuwe techniek ontwikkelde. Gert-Jan nam als eerste in Nederland deel aan deze studie. De doorontwikkeling van de technologie en behandeling vindt plaats in samenwerking met het Nederlandse bedrijf GTX medical. De Sint Maartenskliniek hielp Gert-Jan verder met zijn revalidatie, en het leren lopen, nadat het eerste behandeltraject in Zwitserland was afgerond. Op woensdag 31 oktober publiceerde het gezaghebbende onderzoeksblad Nature het onderzoek van Courtine.

7 jaar geleden dwarsleasie

Gert-Jan kreeg bijna 7 jaar geleden een dwarslaesie. Zijn behandelaar vertelde hem destijds: “Je zult straks alleen je arm kunnen bewegen, dan kun je tenminste nog je neus krabben als je jeuk hebt.” Later kwam hij bij de Sint Maartenskliniek voor een revalidatietraject. Ilse van Nes, revalidatiearts: “Gert-Jan was zeer gemotiveerd en trouw om zijn therapie te volgen en hij ging zeker vooruit. Toch liepen we tegen de grens aan van wat we samen konden bereiken.”

Onderzoek zenuwbeschadigingen en dwarslaesie

De Zwitserse onderzoeker Grégoire Courtine, verbonden aan het Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) van Lausanne, doet al ruim tien jaar onderzoek naar zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Zijn onderzoek draait om het vinden van een nieuwe manier om beschadigde zenuwen weer te kunnen aansturen. Hij slaagde erin om met een implantaat (sonde) de hersenprikkels voor bewegen door te zenden naar gedeeltelijk verlamde benen. In 2016 zocht hij samen met het Nederlandse bedrijf GTX medical naar patiënten, om te kijken of de technologie ook kon worden toegepast op mensen. Daarbij kwam direct de Sint Maartenskliniek in beeld, die Gert-Jan benaderde voor deelname aan dit unieke onderzoek. Gert-Jan verbleef een half jaar in Zwitserland. Daar werd hij geopereerd en kreeg hij een sonde in zijn ruggenmerg en een soort pacemaker in zijn buikholte. Daarmee kan het ruggenmerg elektrisch worden gestimuleerd. In combinatie met intensieve fysiotherapie bleek dat Gert-Jan in staat was om weer te lopen.

Mens en techniek

Het afstemmen van mens en techniek is een belangrijk aspect van dit onderzoek volgens Noël Keijsers, onderzoeker van de Sint Maartenskliniek: “Het activatiepatroon van de sonde is nog moeilijk in te stellen. Maar het gaat niet alleen om het instellen van de techniek, maar ook hoe Gert-Jan er mee om gaat. Het succes is de optelsom van een goed ingestelde sonde en de individuele training van Gert-Jan. Die twee aspecten moeten goed op elkaar zijn ingespeeld.” Fysiotherapeut Hennie Rijken heeft Gert-Jan tijdens het traject in de Sint Maartenskliniek begeleid en voegt toe: “De resultaten zijn nu al indrukwekkend. Om een concreet voorbeeld te geven, Gert-Jan kan in 6 minuten 80 meter lopen met de sonde. Het grootste winstpunt is dat hij nu met elleboogkrukken en een begeleider -die verder niets hoeft te doen- buiten zo’n 30 meter kan lopen. En ook zonder de stimulatie van de sonde is zijn loopfunctie duidelijk verbeterd. Het stimuleren van ruggenmerg biedt bijzondere mogelijkheden. Het zal in de toekomst toegankelijk kunnen worden voor veel meer patiënten. We willen graag een goed behandelprotocol ontwikkelen voor de revalidatie van deze patiënten.”

Nature

Met de publicatie van het onderzoek van professor Courtine in Nature, is de proef met Gert-Jan succesvol afgesloten. Hij heeft dankzij het onderzoekstraject aanzienlijke vooruitgang geboekt en kan momenteel met krukken lopen: “Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten. Met de doorontwikkeling van deze technologie zal dat in de toekomst vast vlotter gaan.” De behandelaren en onderzoekers van de Sint Maartenskliniek zijn trots op Gert-Jan en dankbaar dat ze konden meewerken aan het bijzondere onderzoek van professor Grégoire Courtine en GTX medical. Het revalidatietraject van Gert-Jan in de Sint Maartenskliniek is gevolgd door een cameraploeg.

In de mini-documentaire ‘stap voor stap’ ( https://vimeo.com/297670985 )is zijn vooruitgang terug te kijken.

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen