Corona-teststraten gebruiken veilige e-mail om testuitslag door te geven

Array

Zivver, leverancier van oplossingen voor veilige communicatie, signaleert dat steeds meer commerciële corona-teststraten veilige e-mail gebruiken om de testuitslagen te communiceren met hun cliënten en de GGD. Omdat ‘gewone e-mail’ niet veilig is om medische gegevens te delen, maken meer dan twintig commerciële testorganisaties gebruik van Zivver Mail om uitslagen bekend te maken. Deze e-mails worden vóór, tijdens en na het verzenden beveiligd met asymmetrical zero-knowledge encryption en zijn alleen te openen met twee-factor authenticatie, bijvoorbeeld een SMS code.

Dat betekent dat meer dan twintig testorganisaties afzien van telefonisch contact, en in plaats daarvan beveiligde mail inzetten om cliënten en de GGD te informeren over eventuele coronabesmettingen. De voordelen van het inzetten van veilige digitale communicatiemiddelen om privacygevoelige informatie uit te wisselen zijn groot. In dit geval is het voordeel is drieledig: cliënten krijgen veel sneller en op veilige wijze de uitslag van hun coronatest, er zijn geen telefonistes nodig en de communicatie met de GGD is efficiënt gestroomlijnd. Een groot gedeelte van de GGD’s maakt zelf immers ook gebruik van Zivver Mail.

De commerciële teststraten nemen een groot deel van het totaal aantal testen in Nederland af. Ruim een derde van alle coronatesten wordt in Nederland niet uitgevoerd door de GGD, maar door commerciële teststraten, zo blijkt uit onderzoek. Deze teststraten richten zich vooral op werkgevers en vakantiegangers. Die willen graag snel duidelijkheid en daarom leveren de meeste particuliere teststraten binnen een uur de uitslag. 

Een van deze teststraten is de Covid19sneltest, een initiatief van BuroVitaal. Werknemers en  particulieren met corona-gerelateerde klachten kunnen zich laten testen in Zwolle, Meppel, Apeldoorn en Amsterdam. In deze teststraten worden per maand duizenden RIVM gevalideerde testen afgenomen, waarvan de uitslag binnen een uur via Zivver Mail gedeeld wordt. 

Ashmini Mangroelal, woordvoerder van het Covid19sneltest-team: “Iedereen heeft er baat bij als heel snel duidelijk wordt wat de testuitslag is, helemaal als er sprake is van een besmetting. Dan moet die persoon zo snel mogelijk in thuisisolatie. Om het proces van testen en informeren te versnellen en te garanderen dat de informatie bij de juiste persoon komt, gebruiken wij Zivver Mail. Het voldoet aan alle privacy- en veiligheidseisen, maar het is vooral heel gemakkelijk in het gebruik. Na het testen wordt de uitslag via een versleuteld bericht binnen één uur bekend gemaakt. Alle positieve testuitslagen geeft onze arts door aan de GGD in de desbetreffende regio. Om de veiligheid te waarborgen wordt dit ook via Zivver gedaan. Zo houden we iedereen op een efficiënte wijze op de hoogte, terwijl voldaan wordt aan alle wet-en regelgeving.” 

Over Zivver 

Zivver is een Nederlandse tech scale-up die organisaties helpt bij het beveiligen van hun gevoelige gegevens, het waarborgen van compliance en het voorkomen van datalekken. Het is de enige leverancier die digitale informatie beschermt in alle drie fasen van de verzending van e-mail en bestandsoverdracht: voor, tijdens en na verzending. 

Zivver optimaliseert veilige communicatie en productiviteit door een beveiligings- en privacylaag toe te voegen op de bestaande e-mailsystemen van organisaties, zoals Outlook (Desktop en Microsoft 365) en Gmail. Zivver is in 2015 opgericht door CIO Rick Goud. Het bedrijf heeft meer dan 100 medewerkers en werkt samen met 3.500 organisaties, waaronder de Rechtspraak, Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en 40% van de Nederlandse ziekenhuizen en lokale overheden. Tot op heden heeft Zivver meer dan $30 miljoen aan financiering opgehaald via DN Capital, henQ capital, Dawn Capital en SmartFin, aangevuld met een innovatiekrediet van ABN AMRO Bank.

Bron: Zivver

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen