Fritz Schröder: Screening reduceert het aantal sterfgevallen prostaatkanker met 20 procent
ArrayVroegdetectie van prostaatkanker met de PSA-test brengt het aantal sterfgevallen vanwege de ziekte terug met 20 procent. Dat blijkt uit ’s werelds grootste screeningsonderzoek onder leiding van Fritz Schröder, hoogleraar urologie aan het Erasmus Medisch Centrum. Het onderzoek is gepresenteerd op het jaarcongres van de European Association of Urology. Screenen op prostaatkanker blijft daarmee omstreden, want ook al is er een sterftedaling, aan de andere kant van de balans staan overdiagnostiek en overbehandeling. Mannen die aan de screening meedoen horen eerder en vaker dat ze prostaatkanker hebben, terwijl een kwart of de helft van hen nooit last van die tumor zou krijgen, maar nu opeens jaren als kankerpatient doorbrengt. Dat komt allemaal doordat prostaatkanker meestal langzaam groeit. Probleem is dat er nog geen test is die voorspelt welke tumor uiteindelijk agressief en dodelijk zal zijn.
Een PSA-test is een bloedtest die prostaatkanker kan helpen opsporen. Oorspronkelijk was de PSA-test bedoeld voor mannen met klachten die mogelijk op prostaatkanker wijzen. Via internet is de PSA-test inmiddels voor iedereen beschikbaar. Of de test ook goed werkt bij mannen zónder klachten, is op dit moment nog niet bekend. Is iemand onder de vijftig jaar en klchtenvrij, dan raden artsen de PSA-test af. Prostaatkanker komt namelijk weinig voor bij mannen onder de vijftig jaar. Alleen als prostaatkanker op jonge leeftijd in de familie voorkomt, kan een PSA-test zinvol zijn.
Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde kanker bij mannen, sinds longkanker op zijn retour is. Bijna één op de tien mannen krijgt ooit in zijn leven, vaak tegen het eind, te horen dat hij die tumor heeft. Prostaatkanker groeit doorgaans langzaam, waardoor mannen er vaak niets van merken en er geen last van hebben. Veel mannen overlijden aan iets anders terwijl ze, zonder het te weten, prostaatkanker hebben. De ‘medische molen’ en mogelijke complicaties van behandeling is hen in dat geval bespaard gebleven. Screenen – in de onderzoeken vanaf 55 jaar – gebeurt door het meten in bloed van een stof (PSA) uit de prostaat.
One thought on "Fritz Schröder: Screening reduceert het aantal sterfgevallen prostaatkanker met 20 procent"
Comments are closed.
De claim van Schroder is misleidend. De 20% sterftedaling is relatief. De werkelijke sterfte aan een prostaatkankertje bij screening gevonden ligt in het meest pessimistische scenario op 10% maar waarschijnlijk stukken lager. 20% van 10% is 2%. Maardat verzwijgt Schroder. Meer nieuws over ERSPC op http://psaprostaatkanker.blogspot.com/