Subsidie Danone voor onderzoek te vroeg geboren kinderen

Array

logo_danone_onderzoek_researchDe afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum ontvangen van Danone subsidie voor een vierjarig traject om het functioneren van te vroeg geboren kinderen op latere leeftijd uitgebreid te onderzoeken en in kaart te brengen. De overlevingskansen voor deze kinderen nemen steeds meer toe door nieuwe medische inzichten en technieken. Nu blijken er echter subtiele en minder subtiele problemen op te treden op school, in het gedrag en in de motorische en cognitieve vaardigheden op latere leeftijd, welke in verband worden gebracht met afwijkingen in de hersenen.

Vanuit VU medisch centrum is enkele jaren geleden gestart met het geven van voedingsinterventie vlak na de geboorte, om op die manier de ontwikkeling van de hersenen bij te vroeg geboren kinderen te verbeteren. Deze interventie deed het aantal optredende neonatale infecties significant verminderen, maar het is vooralsnog onduidelijk of dit uiteindelijk ook het neurocognitief, gedragsmatig en schools functioneren bij deze kinderen op latere leeftijd verbetert. Met de samenwerking tussen VU, VUmc en Danone wordt het maatschappelijke belang van dit soort onderzoek, met gebruik van zowel neuropsychologische testen als beeldvormende technieken, nog eens extra onderstreept. Daarnaast wordt er tijdens dit traject gebouwd aan een instrumentarium waarmee ook in de toekomst effecten van voedingsinterventies op het latere functioneren van te vroeg geboren kinderen doelmatig kunnen worden bepaald, zodat ook een verdergaande samenwerking op de langere termijn kan worden gerealiseerd.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen