UZ Brussel opent psychiatrische kinderafdeling

Array

logo_uzbrusselEr zijn 10 jaar, 6 Vlaamse en 8 Ministers van Volksgezondheid overgegaan, maar nu is het eindelijk zover: PAika, de psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten van het UZ Brussel kon op 8 mei jl. officieel ingehuldigd worden. De nood was nochtans nijpend.

PAika in het UZ Brussel is de eerste en dus enige Nederlandstalige afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Brussel, waar kinderen en jongeren met een vermoeden van psychiatrische, emotionele, relationele en gedragsproblemen terecht kunnen voor uitgebreide diagnostische en/of gespecialiseerde hulp. Er is mogelijkheid tot opname voor korte observatie en behandeling in 15K- (dag- en nachtopname) en 5k- (dagopname) bedden voor kinderen tussen 0 en 17 jaar in een aantrekkelijke omgeving met aangepaste therapeutische omkadering. Het centrum is zo ingericht dat er een huiselijke sfeer hangt -hier vind je ook geen dokters met witte jassen- zodat de kinderen in een min of meer vertrouwde omgeving kunnen geobserveerd en behandeld worden.

Door het uitvoeren van bewegingsopdrachten, sport- en spelspelen of ontspanningsoefeningen worden nieuwe vaardigheden ontwikkeld en de ervaringswereld van het kind verruimd. Een polyvalente sportzaal met diverse nieuwe materialen en sportmogelijkheden om jongeren te motiveren om te bewegen, is dan ook onontbeerlijk op een psychiatrische afdeling. De polyvalente sportzaal zal gebruikt worden voor de psychomotorische begeleiding van de PAika patientjes en de revalidatie van respiratoire (o.a. mucoviscidose patienten), cardiologische en neurologische patienten.

Voor ongeveer 20 % van de kinderen en jongeren is opgroeien niet zo eenvoudig, de helft daarvan heeft hulp nodig. In Vlaanderen hebben zowat 130.000 jongeren problemen met geestelijke gezondheid, slechts een klein deel daarvan krijgt effectief hulp. Daarnaast wordt de groep van kinderen en jongeren met stemmings- en gedragsstoornissen, verslavingen, getraumatiseerde kinderen, ontheemde kinderen, de laatste jaren steeds groter. Het is de eerste Nederlandstalige K-dienst in Brussel met een totaalaanbod waar meertaligheid en diversiteit aandacht krijgen in een niet evidente grootstad. Annik Lampo, afdelingshoofd kinder en jeugdpsychiatrie van het UZ Brussel: “Tot voor kort bestond in het UZ Brussel enkel de kinderpsychiatrische polikliniek. Nu is er dus ook een opnamemogelijkheid: PAika, de psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten. Er is een nijpend tekort aan K(inderpsychiatrie)-bedden en daarin speelt ook het tekort aan kinderpsychiaters een rol. Er studeren er jaarlijks 12 af waarvan er nog een aantal in Nederland gaan studeren”.

PAika, de nieuwe psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten, bestaat uit 3 leefgroepen. Het Ketje is er voor de allerkleinsten en is een daghospitalisatie voor kindjes van 0 tot 6 jaar oud. Deze setting impliceert een grote betrokkenheid van de ouders. Naast vroegdiagnostiek en daar waar ambulant onderzoek een onvoldoende antwoord bracht, is er een gespecialiseerd therapeutisch aanbod, individueel en in groep. De Kids is er voor kinderen tot 12 jaar oud. Deze leefgroep biedt opname mogelijkheid aan 6 kinderen, de Teens biedt dit aan 9 tieners vanaf 13 jaar oud. Het doel is een intensieve korte diagnostische opname, een aanzet tot behandeling en voor enkelen met internaliserende problemen zoals depressie, psychotische decompensatie en ernstige eetstoornissen een mogelijkheid tot langer durende behandeling. Ook bij de Kids en Teens is er een gevarieerd aanbod van individuele en groepsbegeleidingen. De dienst biedt weekopnames aan vanaf zondagavond tot vrijdagavond.

Bron: UZ Brussel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "UZ Brussel opent psychiatrische kinderafdeling"

  1. karen van staeyen

    …”Daarnaast wordt de groep van kinderen en jongeren met stemmings- en gedragsstoornissen, verslavingen, getraumatiseerde kinderen, ontheemde kinderen, de laatste jaren steeds groter.” …Hou zou dat komen?

Comments are closed.

Recente artikelen