Kanttekeningen bij bekostiging van ketenzorg per ziekte

Array

ketenzorg1Onderzoekers van het NIVEL plaatsen kanttekeningen bij de bekostiging van ketenzorg voor afzonderlijke ziekten van patienten. Deze manier van financiering kan het integrale en persoonsgerichte karakter van de eerstelijnszorg onder druk zetten, betogen zij in Medisch Contact.

De bekostiging van ketenzorg – zogenoemde functionele bekostiging – moet de multidisciplinaire samenwerking stimuleren waardoor chronisch zieken beter af zijn en de zorg goedkoper wordt. De minister van VWS overweegt deze financieringsvorm in te voeren voor de zorg voor diabetes mellitus, COPD (chronisch obstructieve longziekte), hartfalen en bij risico op hart- en vaatziekten. Functionele bekostiging houdt in dat de zorg voor bijvoorbeeld diabetespatienten apart wordt gefinancierd en dat zorgverzekeraars een contract kunnen sluiten met groepen zorgaanbieders voor de zorgverlening. De meeste patienten met diabetes mellitus, COPD, hartfalen en een risico op hart- en vaatziekten worden in de huisartsenpraktijk behandeld.
Isoleren
LINH-projectleider Robert Verheij: “Je kunt de zorg voor één ziekte niet zomaar isoleren uit de huisartsenzorg. Hoe zit het bijvoorbeeld met de financiering als een diabetespatient bij de huisarts komt met griep, die mogelijk vraagt om een aanpassing van de diabetesbehandeling? In een land als Duitsland, waar de huisarts een veel zwakkere positie heeft, kan zo’n systeem wel positieve effecten hebben. Het is de vraag of het in Nederland waar de huisarts een belangrijke integrerende rol speelt in de zorg wel zin heeft.”

Kleine groep
De fragmentatie van de zorg wordt hiermee versterkt als je kijkt vanuit het perspectief van de patient, met het risico dat je de individuele diabetespatient juist minder goed behandelt, stelt Verheij. Het gaat bovendien maar om een relatief kleine groep, een klein deel van de totale patientenpopulatie bij de huisarts en dan ook nog voor verschillende chronische ziekten. Een aanzienlijk deel van de patienten met één van deze chronische ziekten heeft ook andere chronische ziekten, bijvoorbeeld diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.

Bron:NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen