Generieke geneesmiddelen komen te traag op de markt
ArrayMerkloze medicijnen, waarop geen patent meer rust, komen te traag op de markt. Het aantal nieuwe medicijnen dat toegang krijgt tot de markt neemt af. Dit bleek vandaag uit een rapport over concurrentie in de farmaceutische industrie van eurocommissaris Neelie Kroes. Dit blijkt uit een rapport over concurrentie in de farmaceutische industrie van eurocommissaris Neelie Kroes dat op woensdag is verschenen.
Twintig procent extra kosten
Als een patent of octrooi van een merk medicijn is t, moeten patienten meer dan zeven maanden wachten op goedkopere medicijnen. Dit zorgt voor twintig procent extra kosten voor de patienten. Merkloze medicijnen zijn twee jaar na toegang tot de markt gemiddeld veertig procent goedkoper dan het originele medicijn.
Toezicht versterken
De Europese Commissie gaat het toezicht op de sector versterken om concurrentievervalsing tegen te gaan. Kroes roept de EU-lidstaten op om wetgeving aan te nemen die de opname van merkloze medicijnen bevordert. Volgens het rapport is er in de EU een gemeenschapspatent nodig en moet er een speciaal rechtssysteem komen om administratieve lasten te verminderen.
Kroes heeft de eerste formele onderzoeken naar concurrentievervalsing in de farmaciesector al aangekondigd. (ANP)
“De farmaceutische sector is te belangrijk voor de gezondheid en de financien van de Europese burgers en overheden om genoegen te nemen met minder dan het besteâ€, aldus Kroes. Vertraging van de markttoegang kost de patienten en belastingbetalers volgens haar alleen maar geld.
Toezicht versterken
De Europese Commissie zal het toezicht op de sector versterken om concurrentievervalsing tegen te gaan. Kroes roept de EU-lidstaten op om wetgeving aan te nemen die de opname van merkloze medicijnen bevordert. Volgens het rapport is er in de EU een gemeenschapspatent nodig en moet er een speciaal rechtssysteem komen om administratieve lasten te verminderen.
Kroes heeft de eerste formele onderzoeken naar concurrentievervalsing in de farmaciesector al aangekondigd.