De Vlaamse Diabetes Vereniging trekt aan de alarmbel

Array

wdd_circleDe Vlaamse Diabetes Vereniging trekt op Wereld Diabetes Dag aan de alarmbel. Er is dringend actie nodig om in Belgie en Vlaanderen de diabetesepidemie in te dijken. Diabetes neemt ongeziene proporties aan, de complicaties ten gevolge van diabetes ook. 610.000 Belgen hebben diabetes (= 8 % van de bevolking) – 500.000 mensen hebben prediabetes. In totaal + 1 MIO personen leven met verhoogde bloedsuikerwaarden.
Elke 20 minuten wordt een nieuwe diagnose van type 2 diabetes gesteld en wordt er één gemist. De jaarlijkse oversterfte door diabetes staat gelijk met het van de kaart vegen van een Vlaams dorp (2.697 mannen + 2.869 vrouwen).
Mark Vanlombeek wordt peter van de Vlaamse Diabetes Vereniging.
Mark werd 13 jaar geleden voor het eerst geconfronteerd met zijn diabetes. Drie jaar geleden nam hij het heft in handen en besloot hij zijn diabetes aan te pakken. Het besef dat diabetes wel eens meer kwaad zou kunnen doen dan aanvankelijk gedacht deed hem zijn ogen openen. Maar het was vooral de positieve ervaring van de omkadering van de diabeteszorg die hem over de streep trok. De positieve uitnodiging om er zelf iets aan te doen, op maat georkestreerd en vooral in haalbare stappen bracht hem de nodige motivatie om zijn behandeling in handen te nemen.


Light the virtual candle by moving the match using your mouse.

Drie jaar later voelt Mark zich een stuk fitter en beter en heeft hij grip op zijn diabetes. Nu getuigt hij ronduit over het feit dat hij te lang gewacht heeft en wil hij mensen motiveren om sneller hun behandeling in handen te nemen.

Wereldwijd blauw licht voor diabetes :
Internationaal wordt aan alle regeringen gevraagd om op 14 november belangrijke openbare gebouwen blauw te laten oplichten als een duidelijk zichtbaar teken van hun bereidheid om rond diabetes te werken. Ook in Vlaanderen zijn talrijke steden en gemeenten bereid om een belangrijk gebouw of monument in het blauw op te lichten. Voorbeelden hiervan zijn: manneke Pis, het stadhuis van Gent – Deerlijk – Hasselt, de boekentoren in Gent, het kasteel van Egmont in Zottegem.

Discriminatie van mensen met diabetes afbouwen : vernieuwing rijbewijs gratis.
Mensen met diabetes moeten om medische redenen hun tijdelijk rijbewijs om de 3 of 5 jaar vernieuwen. Hiervoor betalen ze telkens € 11,50 administratieve kost. De Vlaamse Diabetes Vereniging bepleitte in september 2008 bij alle gemeenten de afschaffing van deze kost. Een aantal gemeenten beslisten prompt om de kost op eigen budget te schrappen. Dit signaal werd fel geapprecieerd door de mensen met diabetes. In opvolging daarvan kwam de actie via de kamercommissie Verkeer tot bij staatssecretaris Schouppe gekomen die werk maakte van een afschaffing van deze kost. Deze afschaffing wordt operationeel op 1 november.

Wandel tegen diabetes! Zondag 15 november – 9 locaties in Vlaanderen
De Vlaamse Diabetes Vereniging nodigt iedereen uit om op zondag 15 november de wandelschoenen aan te trekken. Voldoende beweging vermindert het risico op diabetes of kan de gevreesde complicaties vermijden. Door in groten getale mee te wandelen geven we ook een signaal naar de beleidsverantwoordelijken dat het dringend tijd wordt om diabetes de aandacht te geven die het verdient.
Er zijn 9 startpunten verspreid over Vlaanderen.

De strijd tegen diabetes kan een financieel steuntje in de rug goed gebruiken, steun daarom de Vlaamse Diabetes Vereniging en koop ‘Zoetje’, de sympathieke mier knuffelsleutelhanger voor € 5.

Op zoek naar meer informatie over Wereld Diabetes Dag of diabetes?www.diabetes-vdv.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen