Solidariteit, verantwoorde zorg en dan pas marktwerking
ArrayDe Derde weg, een analyse van toekomstvisie vanuit vijftig jaar ervaring in de zorgsector, dat is de titel van het pas verschenen boek van de Groningse oud-hoogleraar Sociale Geneeskunde Doeke Post. In tien hoofdstukken en 235 pagina’s beschrijft hij zijn eigen carriere, de historie van de laatste vijftig jaar zorgbeleid, de belangrijkste spelers in de zorg en het primaire zorgproces.
Vanaf hoofdstuk 6 gaat Doeke Post reflecteren op het fenomeen zorg, de context daarvan, de huidige marktfilosofie en de trends naar de toekomst. In Hoofdstuk 10 presenteert hij zijn eigen derde weg. Post wil af van de huidige marktfilosofie. Hij bepleit dat de overheid eerst beslist over solidariteit: waarvoor is de overheid verantwoordelijk en waarvoor de patient zelf? Daarna is van belang dat alle zorg wordt verantwoord, zowel inhoudelijk als financieel, zowel aan de patient, de beroepsgroep, de massamedia, de zorgverzekeraar en de overheid.
Post noemt dit de accountability van professionals en zorgorganisaties. Daarna komt pas aan de orde welke zorg zich wel of niet leent voor marktwerking. De auteur baseert zijn derde weg op zijn ervaringen gedurende vijftig jaar als adviseur van zorgverzekeraars, lid van vele belangrijke nationale commissies, prominent lid van het CDA en als hoogleraar Sociale Geneeskunde.
Tevens is zijn derde weg gefundeerd op de Golden Triangle van Donald Light en het boek Redefining Health Care van de ook in Nederland populaire Michael Porter. Graag bewandelt ondergetekende de derde weg van Doeke Post, die ligt tussen overheidssturing en marktwerking in en het beste van twee werelden combineert. Graag beveelt hij dit boek aan bij professionals en managers die beginnen aan een carriere in de zorg. Elsevier Gezondheidszorg te Maarssen heeft het boek uitgegeven.
Guus Schrijvers