Q-koorts ook op besmette Vleesschapenbedrijven aanpakken

Array

Het RIVM doet momenteel extra onderzoek naar vleesschapenhouderijen, die besmet zijn met Q-koorts. Grootste probleem is dat een besmetting daar nog niet eenduidig is te achterhalen. Mocht onomstotelijk komen vast te staan dat op dergelijke bedrijven Q-koorts heerst, dan gaan daar dezelfde maatregelen gelden als op melkschapen- en melkgeitenhouderijen. Dat heeft minister Ab Klink (volksgezondheid) vanmiddag geantwoord tijdens het vragenuurtje aan Marianne Thieme (PvdD).

Die had vragen gesteld op grond van een Nova-uitzending. Daarin werd bericht over een vleesschapenbedrijf in Brabant, waarvan de ministeries aal een half jaar zouden weten dat het besmet is, zonder dat er maatregelen worden getroffen.

Op een vleesschapen bedrijf in Brabant bleken, na onderzoek door de Voedsel- en Waren Autoriteit, 19 van de 20 onderzochte dieren besmet met Q-koorts. Dit is al vanaf augustus 2009 bekend bij het ministerie van Landbouw. Er zijn er tot nu toe geen maatregelen genomen. Er staat geen bord in de tuin dat het bedrijf besmet is, er is geen wettelijk bezoekersverbod en er is niet gevaccineerd. GGD-arts Ter Schegget uit zijn zorgen over het uitblijven van maatregelen, in december 2009 in een interne notitie, in bezit bij NOVA tv, aan Landbouw, RIVM en VWA.

Deskundigen geven in hun advies van 24 juli 2009 aan dat er geen aanwijzingen zijn dat vleesschapenbedrijven een rol spelen in de epidemie.” Maar het ministerie van Landbouw is wel degelijk al een half jaar op de hoogte van dit grote besmette vleesschapenbedrijf in Brabant.  NOVA meldde op 6 januari al dat er minstens 19 van dit soort besmette locaties bij het ministerie van LNV bekend zijn.

Volgens Klink is de enige methode om Q-koorts op het bedrijf vast te stellen een hoog aantal abortussen. “En dan loop je achter de feiten aan.” Hetzelfde geldt voor de kinderboerderijen, zei hij. Klink overweegt om het besluit over maatregelen voor kinderboerderijen neer te leggen bij de betreffende burgemeester, “om meer maatwerk te kunnen leveren”. Hiervoor vaardigt het kabinet dan wel richtlijnen uit.

Minister Gerda Verburg (LNV) bevestigde dat bij 19 van 20 onderzochte vleesschapen op het bedrijf “een lichte besmetting” met Q-koorts is vastgesteld. Dat is gebeurd op basis van zogeheten vaginaal-swabs. Deze zijn minder nauwkeurig dan het tankmelkonderzoek bij melkgeiten- en melkschapenhouderijen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen