Overname Slotervaartziekenhuis van de baan

Array

De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan zien toch af van de overname van het Slotervaartziekenhuis in de hoofdstad. De instellingen hebben dat woensdag bekendgemaakt.

De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan zien toch af van de overname van het Slotervaartziekenhuis in de hoofdstad. Volgens de drie partijen is het niet gelukt een verantwoord ondernemingsplan voor de exploitatie van het ziekenhuis op te stellen. Op 14 augustus hadden zij een intentieovereenkomst ondertekend om de gebouwen en de zeggenschap van het ziekenhuis voor het eind van het jaar aan hen over te dragen.

In een verklaring zeggen de instellingen er nog steeds van overtuigd te zijn dat het een goede zaak zou zijn voor de bewoners van Amsterdam-West, voor het ziekenhuis en de medewerkers, wanneer de samenwerking met Cordaan, De Key en Het Oosten wel door zou zijn gegaan.

Het ziekenhuis (bijna 1.300 voltijdbanen, 90 miljoen euro inkomsten) staat in het westen van Amsterdam, in een wijk uit de jaren zestig. Het oogt verouderd. Massief aan de buitenkant en van binnen lage plafonds en grauwe, afbladderende muren. Er is geen geld meer om het grondig te verbouwen. Het ziekenhuis heeft miljoenenschulden.

De verkoop was een testcase. Het is een uitvloeisel van de marktwerking die minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft geïntroduceerd. Meer concurrentie. De stijging van de zorgkosten (zo’n 50 miljard euro) beperken. Meer onderhandelingen. Meer prikkels voor verzekeraars om voor hun klanten contracten af te sluiten met de betere ziekenhuizen.

Het Slotervaart is van oorsprong een gemeenteziekenhuis. De gemeente Amsterdam was jarenlang bereid tekorten aan te vullen. Op 1 juli 1997 is het ziekenhuis op eigen benen gezet: het is nu, zoals alle ziekenhuizen, een stichting, met een raad van bestuur die de dagelijkse leiding voert.

Na de privatisering wisselde het bestuur snel. Het ziekenhuis heeft hoge schulden en ruzie met de bank (ING), met de Belastingdienst en met zorgverzekeraars. De accountant die de cijfers moet controleren stelt al enkele jaren in zijn verklaring in het jaarverslag dat het voortbestaan van het ziekenhuis niet zeker is, een ongebruikelijke waarschuwing.

Toch durft niemand – de bank niet, de zorgverzekeraars niet, de Belastingdienst niet – zijn geld op te eisen, wat het eind van het ziekenhuis zou betekenen. Zij zijn bang bekend te staan als de partij die een ziekenhuis de nek omdraait en patiënten dupeert.

Het Slotervaart is niet het eerste ziekenhuis dat financieel aan de grond zit. Maar wat andere ziekenhuizen in zoÂ’n geval doen, daar wilde het Slotervaart niet aan: fuseren. Het is met name de medische staf geweest die zich sterk tegen reorganisaties heeft verzet.

Vorig jaar stelde het bestuur van het Slotervaart een alliantie voor met het VUmc. Ze zouden intensief gaan samenwerken. Maanden later verbrak het Slotervaart de afspraken. Onder druk van de medische staf, zeggen betrokkenen.

Het Slotervaart is voor investeerders ook interessant omdat ziekenhuizen vanaf 2012 winst mogen uitkeren aan aandeelhouders. Tot die tijd zouden ze diensten van het ziekenhuis kunnen uitbesteden aan hun eigen dochterbedrijven.

In juni zette het Slotervaartziekenhuis zichzelf te koop via een advertentie. Het bestuur ging dit voorjaar eerst gesprekken aan met zijn voormalig interim-bestuurder Paul Sturkenboom. Die zegt al jaren een ziekenhuis te willen kopen.

De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten zouden samen geïnteresseerd zijn in de geriatrische afdeling en er woningen en andere voorzieningen in willen maken voor ouderen. Zij bereiden gezamenlijk een bod voor. Het Medisch Centrum Alkmaar zou er een dependance willen vestigen. De vierde is een Nederlandse holding, die door een kapitaalkrachtige Turkse investeerder wordt gefinancierd.

Nu blijkt dat alle geïnteresseerden afhaken en dat niemand anders het ziekenhuis wil kopen. Dan zou het failliet kunnen gaan. Dat is nog niet eerder gebeurd. Problemen in de ziekenhuiswereld werden altijd onder elkaar of met financiële steun van de overheid opgelost.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen