AED al een jaar achter slot en grendel in Vogelwaarde

Array

De levensreddende defibrillator (AED) die in Vogelwaarde is opgehangen bij het dorpshuis, hangt daar inmiddels al bijna een jaar achter een cijferslot, tot grote ontsteltenis van enkele inwoners van het dorp. Sinds april 2009 is diverse malen aangekaart dat een dergelijk levensreddend apparaat niet verborgen moet worden achter een slot of code, omdat iedere seconde telt bij een hartstilstand. Slechts weinige inwoners van het dorp kennen de pincode. Daarnaast zullen bezoekers van buiten het dorp die wel kunnen reanimeren in een dergelijk noodgeval niet de beschikking hebben op een defibrillator, terwijl deze daar juist voor bedoeld is.

Daarnaast is diverse malen aangegeven dat dit apparaat momenteel opgehangen is in een onverwarmde buitenkast, hetgeen extra risico’s met zich meebrengt voor het functioneren van het apparaat. Beneden de 0 graden zullen de elektroden kunnen bevriezen, en zal de batterijcapaciteit snel in capaciteit afnemen, waardoor het risico bestaat dat het apparaat niet werkt op het moment dat deze gebruikt wordt bij iemand met een levensbedreigende hartstilstand.

In eerdere correspondentie zijn diverse instanties herhaaldelijk op de hoogte gesteld van deze problematiek, zoals de lokale dorpsraad, de EHBO-vereniging en de gemeente, maar tot op heden heeft dit in het Zeeuws-Vlaamse dorp niet tot concrete acties geleid. Ook het aanbod van de leverancier van de AED om gratis een verwarmde buitenkast zonder slot ter beschikking te stellen is onbeantwoord gebleven.

De plaatselijke EHBO-vereniging is van mening dat de AED in verband met de kans op diefstal achter slot en grendel hoort, en stelt dat alleen mensen die kunnen reanimeren de code dienen te weten. Landelijk gezien is er momenteel juist veel aandacht voor de bereikbaarheid van de levensreddende apparaten. Onlangs is de website www.gestolenaed.nl gelanceerd door enkele grote fabrikanten en distributeurs van AED’s in Nederland, om juist meer aandacht te schenken aan het belang van een goede bereikbaarheid van de AED. Volgens de website is het risico op diefstal zeer klein. Naar schatting zijn er momenteel tussen de 30.000 en 40.000 AED’s geplaatst in Nederland, en zijn er slechts 5 à 10 AED’s per jaar die als gestolen worden geregistreerd door de politie. Ook de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Reanimatieraad onderschrijven het belang van een goede bereikbaarheid van AED’s ten behoeven van een snelle hulpverlening.

Jaarlijks worden ruim 10.000 personen in Nederland, buiten het ziekenhuis, getroffen door een acute hartstilstand. Iedere seconde telt in geval van een levensbedreigende situatie. Vroegtijdige defibrillatie kan de overlevingskans met tientallen procenten doen toenemen (tot ruim 70%). Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een handzaam draagbaar apparaat dat wordt aangesloten bij een slachtoffer met een hartstilstand. Met zo’n apparaat is het mogelijk een elektrische schok aan het hart toe te dienen als er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED kan het hartritme beoordelen en zal alleen een schok geven wanneer dit noodzakelijk is.

Recente artikelen