NIVEL onderzoekt De Centrale Apotheek Nederland
ArrayDe Centrale Apotheek Nederland die geneesmiddelen levert via huisartsen in het hele land, is in een paar jaar uitgegroeid tot een alternatief voor farmaceutische zorg. Het NIVEL gaat onderzoek doen naar de voor- en nadelen van deze centraal geregelde geneesmiddelenverstrekking en -bewaking.
De Centrale Apotheek Nederland is gevestigd in het noorden van het land. Deze ondersteunt huisartsen door heel Nederland bij het leveren van door hen op (herhaal)recept voorgeschreven geneesmiddelen aan hun patienten. De patienten kunnen de geneesmiddelen in de huisartspraktijk afhalen of thuisbezorgd krijgen. De Centrale Apotheek Nederland (DCA) waarborgt dit met de logistiek, een geautomatiseerd verpakkingsproces – de geneesmiddelen worden door robots ingepakt – en een eigen bezorgdienst. Verder ondersteunt DCA de huisarts om de kwaliteit van de farmaceutische zorg te verbeteren, door onder meer het medicatiedossier compleet en actueel te houden. Apothekers in de regionale DCA-vestigingen zorgen in samenwerking met de huisarts en het farmacotherapeutisch overleg voor de noodzakelijke medicatiechecks en waarborgen zo de kwaliteit van de farmacotherapeutische zorg.
Vergoeding
Huisartsen krijgen van De Centrale Apotheek Nederland een vergoeding voor de extra kosten die zij maken aan bijvoorbeeld ruimte en personeel voor de geneesmiddelenverstrekking. De samenwerking tussen huisartsen en DCA mag er volgens de wet nadrukkelijk niet toe leiden dat de hulpverlening aan patienten wordt bepaald door ‘andere overwegingen dan de goede geneesmiddelenvoorziening’. De huisarts mag bijvoorbeeld de vrije keus van de patient om voor de apotheek op de hoek te kiezen niet in de weg staan.
Concurrentie
Voor apotheekhoudende huisartsen lijkt samenwerking met De Centrale Apotheek Nederland een welkome oplossing voor goede farmaceutische zorg. Apotheken in de steden en dorpen krijgen echter te maken met concurrentie door deze nieuwe vorm van geneesmiddelenverstrekking. NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: “Het NIVEL onderzoekt vanouds innovaties in de zorg. In die context lijkt het DCA-concept een nieuwe vorm van samenwerking tussen huisarts en apotheek die het waard is onderzocht te worden. We kijken daarbij zowel naar de kwaliteit van de farmaceutische zorg en de dossiervoering als naar de kosten voor de huisarts en de gevolgen voor patienten. We begrijpen dat dit gevoelig ligt en we vragen daarom een stevige begeleidingscommissie ‘om mee te kijken’. Over een jaar verwachten we de eerste resultaten.â€
Subsidient
– Stichting EKFZ (Eerste Keten Farmaceutische Zorg)
Bron: NIVEL