Mensen met autisme geschikter voor bepaalde beroepen
ArrayMensen met autisme functioneren in bepaalde functies beter dan iemand zonder autisme, blijkt uit onderzoek.
Uit het promotieonderzoek van drs. mw. A.A. Spek, senior wetenschappelijk onderzoeker bij GGzE centrum autisme volwassenen en Universiteit Leiden, blijkt dat een werkgever voor bepaalde functies beter iemand mét dan iemand zonder autisme kan aannemen. Veel volwassenen met autisme zijn goed in technisch-analytische taken, systematisch denken en redeneren. Ook zijn ze doorgaans perfectionistisch, gedreven, maken ze weinig fouten en merken ze details op die anderen ontgaan. Het promotieonderzoek van drs. mw. A.A. Spek, senior wetenschappelijk onderzoeker bij GGzE centrum autisme volwassenen en Universiteit Leiden, heeft dit uitgewezen.De bevindingen worden gepresenteerd tijdens het congres ‘Doe mij maar details’ dat GGzE samen met andere partijen organiseert op vrijdag 16 april in het Evoluon te Eindhoven.
Mensen met autisme blijken zeer trouw te zijn aan hun werkgever en ze besteden hun werktijd niet aan privé-zaken. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Nederlander, die 3,9 uur per week besteedt aan privé internetten, mailen en bellen. Door hun perfectionisme werken mensen met autisme doorgaans wel wat trager dan anderen. De specifieke eigenschappen van mensen met autisme maken dat zij zeer geschikt zijn voor functies zoals software-tester, archivaris en administratief medewerker.
Congres ‘Doe mij maar details’
GGzE centrum autisme volwassenen verricht continu wetenschappelijk onderzoek naar de competenties van volwassenen met autisme. Ook is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen autisme en technische beroepen. Het onderzoek van mevrouw Spek heeft geleid tot nieuwe inzichten die goed toepasbaar zijn binnen werk- en opleidingssituaties. De onderzoeksbevindingen worden gepresenteerd tijdens het congres ‘Doe mij maar details’ dat GGzE samen met andere partijen organiseert op vrijdag 16 april in het Evoluon te Eindhoven. Het aantal belangstellenden daarvoor is zo groot, dat er inmiddels een wachtlijst is.
In de ochtend komen de sterke en zwakke kanten van volwassenen met autisme aan bod en in de middag wordt toegelicht hoe onderwijsinstellingen en werkgevers hier zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden. Aan het eind van de middag reikt GGzE samen met Brainport Eindhoven de ‘Autisme Award’ uit aan een bedrijf dat zich in het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor werknemers met autisme.
Nieuwe inzichten
Mensen met autisme zijn zeer trouw aan hun werkgever en besteden hun werktijd niet aan privé-zaken. Enerzijds hebben zij moeite met het sociale contact. Anderzijds hebben zij een zeer goed oog voor detail en maken zij doorgaans weinig fouten.Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Nederlander, die 3,9 uur per week besteedt aan privé internetten, mailen en bellen. Door hun perfectionisme werken mensen met autisme doorgaans wel wat trager dan anderen. Deze sterke en zwakke eigenschappen maken dat mensen met autisme zeer geschikt zijn in functies zoals softwaretester, archivaris en administratief medewerker. Mevrouw Spek heeft in haar promotieonderzoek deze sterke en zwakke kanten van volwassenen met autisme onderzocht. Het resulterende sterkte-zwakte profiel maakt duidelijk dat zij uitermate geschikt zijn voor bepaalde functies. Het onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten die goed toepasbaar zijn binnen werk- en opleidingssituaties.
In werk en onderwijs is het belangrijk dat mensen met de juiste competenties op de juiste plek werken. Er zijn dan ook werkgevers die alleen mensen met autisme aannemen omdat die beter dan andere mensen functioneren bij werkzaamheden waar nauwgezet gewerkt moet worden.
Bron:Â GGzE