Stress, depressie en vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer
ArrayIn haar proefschrift onderzocht Lotte Gerritsen met behulp van twee grote epidemiologische cohorten of psychosociale stress en depressie gerelateerd zijn aan vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer, zoals atrofie van de hersenen en cognitieve achteruitgang.
Stress en depressie kunnen gepaard gaan met veranderingen in stresshormoon niveaus en stresshormonen worden verondersteld schadelijk te zijn voor de hersenen. Maar uit het onderzoek blijkt niet dat psychosociale stress, zoals het doorgemaakt hebben van ernstige levensgebeurtenissen in de jeugd of in het recente verleden, het cognitief functioneren verslechteren. Ook bleek geen verband tussen een depressie en atrofie van de hersenen.
Hogere niveaus van stresshormonen waren wel gerelateerd aan achteruitgang van geheugencapaciteiten, maar alleen in personen met een genetische kwetsbaarheid voor de ziekte van Alzheimer. Tevens waren verhoogde stresshormonen niveaus geassocieerd met Alzheimer-specifieke hersenatrofie. Deze bevindingen stonden echter los van het doorgemaakt hebben van ernstige levensgebeurtenissen of een depressie.
Dit onderzoek geeft dus geen aanwijzingen dat stresshormonen de relatie tussen psychosociale stress en vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer verklaren.
18-05-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Lotte Gerritsen, Geneeskunde
Proefschrift: Stress, the brain and cognition
Promotor 1: Prof. dr. Y. van der Graaf
Promotor 2: Prof. dr. B.W.J.H. Penninx
Copromotor 1: Dr. M.I. Geerlings
Copromotor 2: Dr. H.C. Comijs
Bron: UU