Stress, depressie en vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer

Array

In haar proefschrift onderzocht Lotte Gerritsen met behulp van twee grote epidemiologische cohorten of psychosociale stress en depressie gerelateerd zijn aan vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer, zoals atrofie van de hersenen en cognitieve achteruitgang.

Stress en depressie kunnen gepaard gaan met veranderingen in stresshormoon niveaus en stresshormonen worden verondersteld schadelijk te zijn voor de hersenen. Maar uit het onderzoek blijkt niet dat psychosociale stress, zoals het doorgemaakt hebben van ernstige levensgebeurtenissen in de jeugd of in het recente verleden, het cognitief functioneren verslechteren. Ook bleek geen verband tussen een depressie en atrofie van de hersenen.

Hogere niveaus van stresshormonen waren wel gerelateerd aan achteruitgang van geheugencapaciteiten, maar alleen in personen met een genetische kwetsbaarheid voor de ziekte van Alzheimer. Tevens waren verhoogde stresshormonen niveaus geassocieerd met Alzheimer-specifieke hersenatrofie. Deze bevindingen stonden echter los van het doorgemaakt hebben van ernstige levensgebeurtenissen of een depressie.

Dit onderzoek geeft dus geen aanwijzingen dat stresshormonen de relatie tussen psychosociale stress en vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer verklaren.

18-05-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Lotte Gerritsen, Geneeskunde
Proefschrift: Stress, the brain and cognition
Promotor 1: Prof. dr. Y. van der Graaf
Promotor 2: Prof. dr. B.W.J.H. Penninx
Copromotor 1: Dr. M.I. Geerlings
Copromotor 2: Dr. H.C. Comijs

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen