Stijgende lijn in exploitatieresultaten zorginstellingen

Array

Het CTG/ZAio heeft de resultaten van de jaarlijkse enquête naar de exploitatieresultaten van zorginstellingen bekend gemaakt. CTG/ZAio onderzoekt elk jaar het financiële reilen en zeilen van zorginstellingen.
Dit gebeurt door de ontwikkeling van de vermogens in beeld te brengen. Bij het vaststellen van budgetten van instellingen heeft de enquête een signaalfunctie. Deelname aan de enquête is vrijwillig.

Inhoud
Voor zowel instellingen in de Cure- als de Care- sector is een licht stijgende lijn van de exploitatieresultaten te zien, waarbij in de Care sprake is van een sterke stijging. CTG/ZAio brengt de veranderingen in het ‘niet-vreemd vermogen’
van de instellingen in kaart. Deze term is enkele jaren geleden ontstaan als functioneel instrument om een meer feitelijk en beter vergelijkbaar beeld van de financiële situaties van instellingen te verkrijgen. Het niet-vreemd vermogen is in feite het eigen vermogen van een instelling, aangevuld met de egalisatierekening afschrijvingen en voorzieningen. Het exploitatieresultaat omvat dus de wijziging van het zogenoemde niet-vreemd vermogen ten opzichte van vorige jaren (2001, 2002 en 2003).
In totaal nam 73% van het totaal van 226 instellingen in de Cure-sector deel aan de enquête. Het niet-vreemd vermogen van de 166 deelnemende instelling bedroeg ruim 1,3 miljard euro in 2003. Hun exploitatieresultaat, de mutatie van het niet-vreemd vermogen, komt uit op 110 miljoen euro in 2003 en op 142 miljoen in 2002. Deze toename van het niet-vreemd vermogen in de Cure als geheel houdt gelijke tred met de toename in het Cure-budget. Het niet-vreemd vermogen stabiliseert in de jaren 2001-2003 op gemiddeld 12% van het budget. Per instelling varieert het niet-vreemd vermogen als percentage van het budget in hoge mate en is niet altijd positief: bijna 8% van de in totaal 166 deelnemende instellingen in de Cure had in alle van drie onderzochte jaren een negatief niet-vreemd vermogen. Van deze 13 instellingen waren er 12 ambulancediensten of centrale posten ambulancevervoer.

In de Care-sector nam 51% van de in totaal 1670 instellingen deel aan de enquête. Het niet-vreemd vermogen van de 847 deelnemende instellingen bedroeg in 2003 bijna 1,7 miljard euro. Hun exploitatieresultaat komt uit op 295 miljoen euro in 2003 en op 232 miljoen in 2002. Deze toename van het niet-vreemd vermogen van de deelnemende instellingen in de Care als geheel is groter dan de toename in hun budget in de jaren 2001-2003: het niet-vreemd vermogen neemt toe van zo´n 15% van het budget in 2001, via 16% in 2002, tot 17% van het budget in 2003. Per instelling varieert het niet-vreemd vermogen als percentage van het budget in hoge mate en is voor bijna alle instellingen
positief: slechts 0,4 % van de in totaal 847 deelnemende instellingen in de care had in alle van drie onderzochte jaren een negatief niet-vreemd vermogen.
In vier van deze zes gevallen betrof het een verzorgingshuis.

 Bron: CTG/ZAio

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen