1 : 4 patiënten in zorginstelling ondervoed
ArrayEen op de vier patiënten in zorginstellingen is ondervoed. In academische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen komt ondervoeding het vaakst voor. Daar gaat het om respectievelijk 28,3 en 24,3 procent van de patiënten. De cijfers blijken uit de landelijke prevalentiemeting zorgproblemen 2005 van de Universiteit van Maastricht, die dinsdag in Utrecht wordt gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat het ook nog niet best is gesteld met incontinentieproblemen, doorligwonden en mensen die wonden of huidirritatie in huidplooien krijgen.
Grote gevolgen Directeur I. van Bennekom van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) noemt het schandalig. ,,Iedereen kent deze problemen, maar niemand doet er wat aan.” Zij stelt dat de problemen met relatief weinig geld te voorkomen zijn en hekelt het feit dat instellingen ,,op kleine dingen bezuinigen zonder de grote gevolgen te zien”. De NPCF-directeur vindt dat zorgverzekeraars in contracten die ze sluiten met de instellingen betere zorg moeten afdwingen om bijvoorbeeld doorligwonden te voorkomen. Ook mag de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit volgens Van Bennekom niet accepteren en vindt ze dat de instellingen de gegevens openbaar moeten maken voor iedereen.
Kleine kinderen
Ondervoeding komt in ziekenhuizen het vaakst voor bij kleine kinderen en ouderen boven de 75. Dat heeft volgens dr. R. Halfens ook te maken met de staat waarin de patiënten de instelling binnenkomen. Volgens de onderzoekers is er nog steeds een gebrek aan richtlijnen en beleid om ondervoeding onder patiënten op te sporen en te behandelen. Momenteel wordt nog gewerkt aan een Europees opsporinginstrument, waar de hele sector achter kan staan. Ook de aanpak van doorligwonden (decubitus) kan nog een stuk beter, stelt Halfens. Ook hier scoren academische ziekenhuizen het slechtst. Bijna 12 procent van de patiënten krijgt er doorligwonden. Bij algemene ziekenhuizen is dat percentage 8,1 procent en in de verpleeghuizen 8,5 procent. Verzorgingshuizen scoren met 5,3 procent iets beter. Volgens Halfens doen de academische ziekenhuizen wel hun best, maar zouden ze anders moeten gaan werken. ,,De gespecialiseerde decubitusverpleegkundigen die daar werken, hebben weinig formele zeggenschap en controle over de dagelijkse verpleging.”
Bron: BN De Stem