Vandaag eisen Belgische artsen de geneeskunde terug

Array

Hoe actiebereid zijn de Belgische artsen? Het antwoord volgt vandaag in de straten van Brussel. De artsensyndicaten blazen verzamelen om twee uur ’s middags aan het Zuidstation voor een betoging tegen het beleid van minister Demotte.

Aan slogans geen gebrek morgen. Alle syndicaten en andere artsenverenigingen brengen eigen spandoeken en affiches met specifieke eisen. Er loopt één rode draad doorheen: de artsen willen de geneeskunde terug in handen nemen.
Dat slaat niet alleen op de administratieve waanzin die steeds minder tijd overlaat voor echte geneeskunde. Het slaat ook op het gebrek aan autonomie dat ze dagelijks ervaren. Bij zowel huisartsen als specialisten leeft bovendien de vrees dat het beleid van Demotte de kwaliteit van de gezondheidszorg ondermijnt.

Artsen voelen zich beknot in de uitoefening van hun beroep. In de ziekenhuizen forfaitariseert Demotte het geneesmiddelengebruik en schakelt hij over naar pathologiefinanciering. "Straks moet de arts nog aan de beheerder gaan vragen welke geneesmiddelen hij mag gebruiken en welke pathologieën hij nog mag behandelen," schrijft het VBS.

Ook de huisartsen eisen autonomie. Ze zijn de verregaande betutteling en het administratieve keurslijf grondig beu. Zo verzet het Vas zich tegen ‘de negatieve betutteling van de wetenschappelijke kennis van de huisarts’, maar ook tegen ‘de immorele boetes’ die Demotte wil opleggen, en tegen ‘de monitoring van praktijken met financiële en morele schandpaaltechnieken’.

Voorzitster Hilde Roels mobiliseert ook tegen ‘de dictatuur van de glimlach die geld uitgeeft voor administratie en structuren, maar niet voor mensen’.

Als de huisartsen van het SVH autonomie eisen, bedoelen ze daarmee ook het recht op erkenning van een eigen huisartssyndicaat. Het SVH pakt uit met een eigen variant op het centrale thema van de manifestatie. ‘Geneeskunde zonder artsen’ herdoopten ze in ‘Geen geneeskunde zonder huisartsen’. Dat legt nog eens de nadruk op huisartsgeneeskunde als een bedreigd beroep.

Geven we nog even mee dat het ASGB en de GBO morgen niet mee opstappen. Op een persconferentie motiveerden ze gisteren de redenen van dit njet. Meer daarover in onze volgende editie.Bron: Medisurf.be 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen