Gratis longfunctie testen in Zwolle en Kampen

Array

Op wereld COPD-dag, woensdag 16 november naar de Isala Klinieken!! Op woensdag 16 november is de wereld COPD-dag. De afdeling longziekten van de Isala klinieken laat dan het winkelend publiek gratis hun longfunctie testen in een tent op het Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle. Er komt een tent met 8 longfunctiemeters en informatiestands. Nieuw dit jaar is dat ook bij de Polikliniek in Kampen de gratis longfunctietest wordt aangeboden. Hier kunnen mensen terecht van 13.00 tot 15.30 uur. Longfunctielaboranten, verpleegkundigen, medewerkers van het Astmafonds en thuiszorgorganisatie Icare alsmede de Zwolse Longartsen geven informatie over het ziektebeeld en geven zonodig gratis advies. Iedereen die dat wil kan door een blaastest zijn longfunctie laten meten en uitgebreide informatie krijgen over de aandoening en de behandeling. Natuurlijk is het rendement ervan het grootst bij mensen met longklachten (zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid). Belangstellenden kunnen vanaf 10.30 uur tot 15.30 uur voor de longfunctietest terecht.
COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Ongeveer 10% van de volwassen bevolking lijdt hieraan, vaak zonder het zelf te weten. Om COPD meer bekend te maken bij het publiek, wordt er op initiatief van longarts Van den Berg op het Grote Kerkplein een stand ingericht waar mensen hun longfunctie kunnen meten. Mensen met longklachten (zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid) kunnen dan door een blaastest hun longfunctie laten meten en uitgebreide informatie krijgen over de aandoening en de behandeling. Risico’s en behandeling Risico’s voor het krijgen van COPD zijn op de eerste plaats roken en daarnaast het inademen van vieze dampen (uitlaatgassen bijvoorbeeld) en erfelijke aanleg. Achteruitgang van de longfunctie is het beste tegen te gaan door te stoppen met roken. COPD is deels met medicijnen te behandelen die de luchtwegen verwijden of beschermen. Daarnaast is ondersteunende behandeling bij COPD erg belangrijk. De fysiotherapeut traint met COPD-patiënten om het inspanningsvermogen van de patiënt te verhogen en een diëtist geeft voorlichting en adviezen zodat de voedingstoestand van patiënt verbetert. Onderbelicht Om verschillende redenen krijgt COPD weinig aandacht. Ten eerste komen patiënten pas laat met klachten bij de dokter, zodat de diagnose niet of pas in een vergevorderd stadium gesteld wordt. Ten tweede schamen veel mensen met COPD zich voor hun problemen. Ze vinden zichzelf schuldig aan het ontstaan ervan. Tenslotte bestaat er soms bij arts en patiënt ten onrechte het idee dat er maar weinig aan COPD te doen is, zodat er maar niet teveel tijd en energie in gestoken moet worden. Hierdoor zijn er veel mensen met longklachten die niet weten dat ze COPD hebben waardoor zij ook niet de juiste behandeling krijgen.
COPD speerpunt Isala klinieken In Nederland zal het aantal COPD-patiënten tot 2015 met ruim 80% stijgen. COPD is de enige chronische aandoening waarbij de overlijdenskans stijgt. In 2020 is COPD de derde belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd (nu 4e doodsoorzaak) na hart-en vaatziekten, beroertes en infectieziekten. Desondanks is COPD een onderbelichte ziekte en weten mensen vaak niet dat ze eraan lijden. Longartsen van de Isala klinieken hebben COPD uitgeroepen tot speerpunt van de vakgroep. Ze werken daarbij zelfstandig of samen met andere disciplines. Zo is een wetenschappelijk medewerker aangetrokken voor patiëntenonderzoek en er is een longverpleegkundige aangesteld. Zij begeleidt en instrueert patiënten en coördineert het “stoppen met roken”-spreekuur. Een ander voorbeeld van bijzondere zorg voor de COPD-patiënt uit Zwolle en omgeving is het Long Team Regio Zwolle: een overleg waarin longarts, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werkster, psycholoog en longverpleegkundige, patiënten bespreken. Ook niet-medische problemen van patiënten worden zo aangepakt. De afdeling fysiotherapie van de Isala klinieken ontwikkelde een poliklinisch revalidatieprogramma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen