Helft Nederlanders wil zwarte lijst voor medische missers
ArrayRuim de helft van de Nederlanders (56%) pleit voor meer transparantie in de zorgsector: zij willen een zwarte lijst met artsen en specialisten die een medische fout hebben begaan. Driekwart erkent dat specialisten mensenwerk verrichten en dat fouten daarbij horen. Maar die fouten moet de overheid hard straffen, vindt bijna 1 op de 2 Nederlanders. Het vertrouwen in de zorgsector blijft echter ongekend hoog. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders belonen de zorg met het rapportcijfer 7 of hoger. Dat blijkt uit de HealthTracker© van public-relationsadviesbureau Porter Novelli en onderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare onder ruim 600 Nederlanders.
Dat transparantie in de zorgsector gewenst is, blijkt ook uit het belang dat men hecht aan duidelijkheid over de slagingskans van een behandeling. 54% vindt dat dit een belangrijke rol speelt bij het vertrouwen in een specialist. Dit vertrouwen is het meest afhankelijk van de mate waarin een specialist de patient serieus neemt (80%). Andere belangrijke factoren zijn deskundigheid (75%) en duidelijke en begrijpelijke uitleg over de behandeling (73%). Aanbeveling door de zorgverzekeraar speelt hierbij nauwelijks een rol: dit is voor slechts 7% medebepalend voor het vertrouwen in een specialist. Ook hoge scores van een ziekenhuis in ranglijstjes blijken niet erg belangrijk te zijn (10%).
Patienten worden mondiger
De behoefte aan transparantie lijkt gepaard te gaan met een grotere mondigheid van patienten. Ruim driekwart laat het bij een specialist blijken als ze het niet met hem eens zijn ten aanzien van de behandeling. Bij de huisarts is de mondigheid zelfs nog wat hoger: 84% geeft het aan als ze zich niet kunnen vinden in de behandeling van de huisarts. Bij mannen is dit nog sterker het geval dan bij vrouwen.
Vertrouwen in homeopaat afgenomen
De eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg scoort hoog als het om vertrouwen gaat: gemiddeld een 7,5. De hoogste cijfers zijn er voor de huisarts, specialist en apotheker (allen gemiddeld een 7,7). Opvallend daarbij is dat de specialist het meeste aan vertrouwen wint bij jongeren. De 13- tot 29-jarigen hebben significant meer vertrouwen in de specialist dan 30-plussers. Ook de fysiotherapeut krijgt een mooi cijfer: een 7,5. Andere paramedici doen het minder goed. De dietist krijgt een 6,8 en de homeopaat een 5,8. Volgens de consument is het vertrouwen bij deze laatstgenoemde zorgverlener ook het vaakst afgenomen vergeleken met enkele jaren geleden. Dit geldt voor bijna 1 op de 5 Nederlanders die ervaring hebben met deze aanbieder van alternatieve zorg.
Continue tracking
Public-relationsadviesbureau Porter Novelli en onderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare voeren samen continu onderzoek uit om ontwikkelingen in Nederland op het gebied van zorg en welzijn in kaart te brengen. Dat gebeurt via een online-consumentenpanel dat representatief is voor de Nederlandse bevolking. Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare zullen regelmatig verslag doen van deze ‘HealthTracker’.