CGR en KOAG komen met leidraad voor ziektebeeldinformatie

Array

De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) en de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) hebben een Leidraad gemaakt voor verantwoorde informatievoorziening over ziektebeelden aan patienten en consumenten, waarbij verwezen wordt naar receptgeneesmiddelen. De Leidraad is van toepassing op alle informatie gericht op het publiek, van patientenbrochures tot algemeen toegankelijke websites.

Benk Korthals, voorzitter van de CGR: “De laatste jaren zien we een steeds grotere belangstelling voor informatie over gezondheid, ziektebeelden en het voorkomen van gezondheidsklachten. Veel partijen, zoals patientenorganisaties, farmaceutische bedrijven, zorgverzekeraars en de overheid spelen hierop in en het aantal campagnes neemt toe. Het geven van informatie over ziektebeelden aan het publiek en patienten (“Ziektebeeldinformatie”) is op grond van Nederlandse en Europese wetgeving toegestaan. Zodra ziektebeeldinformatie echter receptgeneesmiddelen aanprijst, is sprake van verboden publieksreclame. Gezien de maatschappelijke discussie over het thema en de onzekerheid over bestaande gedragsregels is daarom in overleg met het Ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten dat de CGR en de KOAG deze Leidraad zouden maken.”

Via bijeenkomsten en schriftelijke consultatierondes  hebben patientenorganisaties, koepelorganisaties in de zorg, farmaceutische bedrijven, maatschappelijke belangenbehartigers, politici, toezichthouders, het ministerie van VWS en de IGZ hun bijdrage geleverd.

De Leidraad bevat richtlijnen voor de inhoud en de opzet van de informatie. De belangrijkste bepalingen zijn de volgende:

  • De informatie  dient compleet en evenwichtig te worden weergegeven.
  • Patientenervaringen die vergelijkingen van de situatie voor en na de behandeling met receptgeneesmiddelen bevatten zijn niet toegestaan.
  • Het gebruik van tests  waaronder vragenlijsten voor zelfdiagnose van ziekte(s) is alleen toegestaan indien deze wetenschappelijk gevalideerd en verifieerbaar zijn.
  • Beeldmateriaal moet duidelijk verschillen van het materiaal dat richting artsen wordt gebruikt.
  • Geen selectieve verwijzingen naar behandelingen en geneesmiddelen.
  • Informatie over receptgeneesmiddelen op het internet moet altijd de onbewerkte weergave van de bijsluitertekst weergeven.

De Leidraad wordt officieel van kracht per 1 oktober 2010. Er geldt een overgangsperiode van  6 maanden, tot 1 april 2011. Deze overgangsperiode zal worden gebruikt om bestaande ziektebeeldinformatie aan te passen en – in overleg met betrokken partijen – aanpassingen aan de Leidraad door te voeren. Daartoe wordt een klankbordgroep ingesteld samengesteld uit deskundigen uit de praktijk, de CGR en de Keuringsraad KOAG/KAG.

Over de CGR en de KOAG
De CGR is opgericht door acht bij de geneesmiddelenvoorziening betrokken partijen en is belast met de opzet en uitvoering van zelfregulering op het gebied van geneesmiddelenreclame. Hierbij staat de Gedragscode geneesmiddelenreclame centraal. De CGR behandelt klachten over reclame voor geneesmiddelen en beoordeelt adviesaanvragen over voorgenomen handelingen. Daarnaast draagt de CGR zorg voor informatievoorziening over geneesmiddelenreclame en vertaalt zij nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen naar nieuwe regels en richtlijnen.
De Keuringsraad KOAG is opgericht door verschillende brancheorganisaties die betrokken zijn bij het reclamemaken voor geneesmiddelen en medische zelfzorghulpmiddelen. Aangesloten zijn de fabrikanten en importeurs van geneesmiddelen en medische zelfzorghulpmiddelen, de media, erkende reclamebureaus en drogisterij/apotheek detailhandel. De Keuringsraad KOAG houdt toezicht op publieksreclame voor geneesmiddelen en medische (zelfzorg) hulpmiddelen. De Keuringsraad toetst deze publieksreclame preventief, behandelt klachten, stelt normen op en geeft vooraf adviezen over voorgenomen activiteiten met betrekking tot genoemde publieksreclame.
De CGR en KOAG werken actief samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), welke toezicht houdt op de naleving van de regels en strijdige gedragingen opspoort en sanctioneert.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen