Slotdebat zorgbegroting

Array

Meer uitgaven voor de zorg. Hogere premies. Bezuinigingen. De zorg raakt iedere Nederlander. Voor de derde en laatste keer debatteert de Kamer met minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de zorgbegroting voor 2011. De keuzes van het kabinet vallen niet allemaal in goede aarde.

Zo vindt Leijten (SP) de bezuinigingen op de zorg in schril contrast staan met het ongemoeid laten van de hoge beloningen van bestuurders en toezichthouders: “Dat is meten met twee maten.” Wolbert (PvdA) wil dat de beloningen voor bestuurders en toezichthouders in de zorg gelijkgetrokken worden met de beloningen in de publieke sector. “Laten wij eerst de effecten van de beloningscode afwachten”, stelt Schippers voor. De minister laat bovendien weten dat de gouden handdrukken aangepakt worden.

Inkomensafhankelijke premie
Lage inkomens dragen onevenredig meer bij aan de solidariteit in de zorg, aldus Van der Veen (PvdA). Mede namens ChristenUnie, GroenLinks en SP vraagt hij het kabinet om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een inkomensafhankelijke premie. Dit is een steeds terugkerend thema, stelt Schippers vast. Zij vindt dat er al genoeg onderzoek naar is gedaan en laat haar ambtenaren liever beleid uitvoeren.

Persoonsgebonden budget
De Kamer toont grote betrokkenheid bij het persoonsgebonden budget (pgb), stelt de staatssecretaris tevreden vast. Zij wijst op het vernieuwende karakter van het pgb: “Clienten zijn vrij om zelf hun zorgbehoefte te organiseren.” Over de toekomst van het pgb ontvangt de Kamer voor 1 december een visiebrief. Veldhuijzen van Zanten laat alvast weten dat zij de stop op het pgb per 1 januari wil opheffen.

Jeugdzorg
Investeren in jeugd is investeren in toekomst. Daarom vindt Kooiman (SP) dat er een wettelijk recht op jeugdzorg moet blijven. Zijn er geen alternatieven voor de voorgenomen eigen bijdrage in de jeugdzorg?, wil zij weten. Veldhuijzen van Zanten vindt een eigen bijdrage, die pas gaat gelden in 2015, reeel. Maar zij staat wel open voor alternatieven. Voortman (GroenLinks) wil niet dat de beoogde efficientiekorting op de jeugdzorg ten koste gaat van de kwaliteit of de wachtlijsten doet groeien.

Kindermishandeling
De Kamer vindt de aanpak van kindermishandeling belangrijk. Van der Burg (VVD) is dan ook blij met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Dille (PVV) wil in plaats van een meldcode een meldplicht voor hulpverleners. Dijkstra (D66) en Kooiman niet. Zij zijn bang voor een averechts effect: zo veel mogelijk melden om strafvervolging wegens niet melden te voorkomen. Voor de staatssecretaris is het doel belangrijk, niet het middel: “De tijd zal moeten leren of de meldcode of een meldplicht het effectiefst is.”

Hulpmiddelen
Volgens Agema (PVV) houden loophulpmiddelen ouderen mobiel en voorkomen ze valpartijen. Zij wil dan ook dat deze hulpmiddelen vergoed blijven worden uit het basispakket. Wat betekent dit voor de zorgpremie?, wil Van der Veen weten. Wiegman (ChristenUnie) vindt de aanschaf van een loophulpmiddel vergelijkbaar met de aanschaf van een fiets: “Wij mogen best van mensen vragen dat zij dit zelf betalen.” Omdat een Kamermeerderheid achter het voorstel van Agema staat, zal de minister de consequenties ervan in een brief toelichten.

De Kamer debatteerde eerder over de zorgbegroting op 9 en 10 november. Op 16 november stemt de Kamer over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen