Huisartsenposten moeten alerter worden op kindermishandeling

Array

De meeste huisartsenposten zijn actief bezig met het onderwerp kindermishandeling. Ze hebben een eigen richtlijn die er toe moet leiden dat de posten op een systematische wijze werken om kindermishandeling beter te signaleren. Huisartsenposten zijn echter nog onvoldoende gevorderd met het invoeren van die richtlijn. Zij dienen het invullen van de voorwaarden voor verantwoorde signalering te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Aanleiding
Tussen de 100.000 en 170.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling. Goede en tijdige signalering van kindermishandeling is daarom belangrijk. Op huisartsenposten komen relatief meer kinderen dan in de dagpraktijk. Huisartsenposten bieden de mogelijkheid om in betrekkelijke anonimiteit hulp te zoeken en de eigen huisarts te mijden. Dat was aanleiding voor de inspectie om te inventariseren in hoeverre de huisartsenposten de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling hebben ingevoerd. Doel is hen te stimuleren meer systematische aandacht aan het onderwerp kindermishandeling te besteden.

Conclusies
Huisartsenposten dienen de invulling van de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling te verbeteren. Geen enkele huisartsenpost voldeed aan alle gestelde normen. Ze gebruiken screeningsinstrumenten niet structureel. Een screeningsinstrument bestaat uit vragen die de hulpverlener voor zichzelf moet beantwoorden op basis van de informatie die het contact met kinderen/ouders heeft opgeleverd. Het gebruik van een screeningsinstrument maakt het mogelijk om bij elk kind dat de huisartsenpost bezoekt op een systematische wijze signalen boven tafel te krijgen kunnen wijzen op kindermishandeling.

Verder blijkt dat medewerkers onvoldoende geschoold zijn op het gebied van herkennen van kindermishandeling, de meeste posten hebben geen afspraken gemaakt met het ziekenhuis en het Advies– en Meldpunt Kindermishandeling en huisartsenposten houden geen registraties bij over de signaleringen.

Uit de inmiddels toe¬gestuurde plannen van aanpak blijkt echter wel dat de meeste huisartsenposten actief bezig zijn met het onderwerp kindermishandeling.

Uiterlijk in december 2011 moeten alle huisartsenposten voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. De inspectie zal dit toetsen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen