Onderzoekers ontwikkelen methode om weefseldoorbloeding te meten

Array

Onderzoekers van het AMC en de UvA hebben een methode ontwikkeld om de beweging van deeltjes in een vloeistof met hoge nauwkeurigheid en snelheid te meten. De wetenschappers (Jeroen Kalkman (AMC), Ton van Leeuwen (AMC) en Rudolf Sprik (UvA)) gebruiken daarbij een zogeheten Fourier-domein Optische Coherentie Tomografie-opstelling (OCT). De methode kan in de toekomst onder meer worden toegepast om doorbloeding in weefsel te kwantificeren. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Physical Review Letters.

Optische Coherentie Tomografie
Met OCT worden afbeeldingen gemaakt van de hoeveelheid verstrooid licht in weefsel. Dit gebeurt door het weefsel te beschijnen met een breedbandige lichtbron (bevat veel verschillende kleuren). Een deel van het licht wordt via optische glasvezels naar het te onderzoeken weefsel geleid. Het licht dat hieruit terugkomt plus een deel van het oorspronkelijke licht wordt vervolgens door een spectrometer gezonden en opgenomen door een snelle camera. De opgenomen camerabeelden analyseren de wetenschappers vervolgens met behulp van Fouriertechnieken.

Dynamica

Door niet alleen naar de statische OCT-afbeeldingen te kijken maar ook het tijdsafhankelijke gedrag te analyseren, maten de onderzoekers – met grote opnamesnelheid en op verschillende plaatsen in het weefsel – de deeltjesdynamica en stroming van vloeistoffen. De spontane beweging van deeltjes in de vloeistof (Brownsebeweging) geeft informatie over de diffusiesnelheid van deze deeltjes, en daarmee over de viscositeit (stroperigheid) van de vloeistof eromheen op verschillende plaatsen. Ze demonstreerden dit door afbeeldingen te maken van de diffusie van deeltjes in vloeistof in een weefsel met een complexe geometrie.

Publicatiegegevens
J. Kalkman, R. Sprik, T. G. van Leeuwen: Path-Length-Resolved Diffusive Particle Dynamics in Spectral-Domain Optical Coherence Tomography. Phys. Rev. Lett. 105, 198302 (2010).

Bron: UVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen