Nieuwe combinatietherapie vergroot overlevingskans neus-keelholtekanker
ArraySuccesvol, maar commercieel minder interessant
Behandeling van neus-keelholtekanker in een gevorderd stadium met alleen radiotherapie heeft een slechte prognose. Door aan deze therapie interleukine 2 injecties lokaal in het gezwel toe te voegen wordt de prognose veel beter. De combinatietherapie zorgt ervoor dat de ziektevrije 5-jaarsoverleving stijgt van 8% naar 63%. Tot deze conclusies komen onderzoekers prof. Wim den Otter en dr. John Jacobs van de faculteit Diergeneeskunde. De resultaten van hun onderzoek worden in het zojuist verschenen oktobernummer van Nature Clinical Practice – Oncology zeer positief besproken.
Neus-keelholtekanker is slecht toegankelijk voor chirurgie. In gevorderde stadia is operatief verwijderen onmogelijk vanwege tumorgroei in vitale delen van het hoofd, zoals de hersenstam. Het gezwel is echter wel toegankelijk voor injecties met interleukine 2. Interleukine 2 is een lichaamseigen stof die de afweerreactie stimuleert. Het kan ook op biotechnologische wijze worden geproduceerd en als lokaal geneesmiddel worden toegediend aan kankerpatiënten.
Succesvol
De nieuwe therapie is bij proefdieren, zieke dieren maar ook bij een kleine groep mensen succesvol gebleken in gevorderde stadia van een aantal typen kanker. Het verhoogt niet alleen de ziektevrije 5-jaarsoverleving maar heeft ook als bijkomende voordelen dat de injecties weinig bijwerkingen geven en bovendien veel goedkoper zijn dan radio- of chemotherapie. De interleukine 2 behandeling kost minder dan 100 euro per patiënt, en dat maakt deze therapie commercieel minder interessant voor de farmaceutische industrie dan andere antikanker therapieën die tienduizenden euro’s per patiënt kosten.
Vervolgstudie
Momenteel wordt er een internationale vervolgstudie gestart met een grotere groep patiënten met kanker van de neusholte waarin het therapeutische effect wordt onderzocht van toevoeging van de nieuwe therapie aan de modernste standaardtherapie, een combinatie van radio- en chemotherapie. Ook zijn de onderzoekers bezig met onderzoek bij patiënten met andere soorten van kanker die een slechte prognose hebben. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lokale interleukine 2 effectief is bij patiënten met terugkerende blaaskanker.
Meer informatie
De onderzoeksgroep Pathobiologie van de faculteit Diergeneeskunde, onder leiding van prof. Wim den Otter, doet sinds 1989 met succes onderzoek naar het effect van lokale interleukine 2 therapie tegen kanker. Hierbij wordt intensief samengewerkt met verschillende onderzoekgroepen binnen het UMC Utrecht en op andere universiteiten in Nederland en in het buitenland. Meer over dit onderzoek is te lezen op www.cancerimmunotherapy.net.
Bron: UMCU[tag:kanker][tag:combinatietherapie]