Bereken je gezondheid en defensieve geneeskunde
ArrayHet is alweer een tijd geleden dat deze categorie is toegevoegd op medicalfacts.nl. Via Clinical Cases And Images werd ik gewezen op 3 (online) rekenmodellen.
- ACS risk model tool : dit model berekent de kans op dood (en myocard infarct) in het ziekenhuis en na 6 maanden
- Bereken je levensverwachting, op basis van een hele lijst met parameters wordt je levensverwachting uitgerekend
- Perioperatieve cardiale evaluatie
Deze modellen gaan uit van Amerikaanse protocollen dus het kan zijn dat nederlandse artsen anders reageren. Amerikaanse protocollen en artsen zijn weliswaar defensief, maar de bovenstaande modellen zijn openbaar toegankelijk, dus ook patiënten kunnen deze gewoon invullen.
Moeten deze modellen voor iedereen toegankelijk blijven of wekt het alleen maar angst op?
6 thoughts on "Bereken je gezondheid en defensieve geneeskunde"
Comments are closed.
De patienten willen in de toekomst steeds meer zelf hun eigen zorgproces managen. Zij hebben de controle in de zorg die geleverd wordt, omdat zij willen dat alleen die zorg geleverd wordt waar ze behoefte aan hebben en voor willen betalen. Dit past in de maatschappelijke trend van ‘Empower me’: oftewel geef mij de kracht het beste uit mezelf te halen. Het zelftesten via internet zal dus alleen maar groeien en dat is geen kwalijke zaak. Immers:
Het boezemt de zorginstellingen misschien angst in, maar dan moeten ze er wel leren en durven op in te spelen: biedt als zorginstelling zelf dergelijke testen aan, registreer goed de uitkomsten en onderneem actie daar op. De mogelijkheden tot zelftesten en self-service in de gezondheidszorg zijn legio en bieden m.i. kansen.
IK ben het eens met de stelling dat zelftesten een bijdrage kunnen leveren aan de kwlaiteit van leven. Echter, dat moeten dan wel testen zijn waar mensen wat aan hebben. Als uit een ACS test komt dat mijn kans op overlijden 1-9% is, wat kan ik daar dan mee, is mijn vraag. Ook een levensverwachtingstest, daar kan ik niks mee. Waar ik wel wat mee kan is het inventariseren van risicofactoren en daar vervolgens wat aan doen. Testen moeten mijns inziens dan ook voldoen aan de volgende criteria:
– De wetenschappelijke validiteit dient onbetwistbaar te zijn. Dat is bijvoorbeeld met het debat over gezonde voeding nog helemaal niet het geval. Wel vet, geen vet, veel eiwitten, weinig koolhydraten, etc. Daar kun je niks mee.
– De in te voeren parameters moet ook daadwerkelijk in te voeren zijn door de consumenten/patiënten. Dus om nou het creatine-gehalte te vragen, dat kan dus niet, want bijna niemand weet dat en bijna niemand kan dat uitzoeken
– De uitkomsten van de testen moeten een indicatie geven voor wat de persoon dan moet doen. Met een uitslag als "uw levensverwachting is 65 jaar", kun je niks. Er moet uitkomen: u moet stoppen met roken, of meer bewegen.
– Qua zelftesten die in de winkel te koop zijn (of online): niet voor niets is gaat het kopen van een HIV-test gepaard met een te volgen protocol, omdat als je thuis op de bank effe een HIV-test doet en die blijkt positief te zijn en je kunt nergens naartoe, nou, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Zelfde geldt voor PSA: stel ik test erg hoog. Heb ik dan nu prostaatkanker?
Testen moet passen in het zelfmanagement. Daarom kunnen sommige testen wel zelf worden uitgevoerd, en kunnen andere testen beter uitgevoerd worden onder begeleiding.
Mvg,
Frank Amsterdam
@ Frank: Ik ben het met je eens, maar hoe zie je de verschillen in protocollen tussen verschillende landen?
Je kunt internet niet aan banden leggen, dus een ieder kan wat voor test dan ook doen. Ook tests uit Amerika, of Australië. De vraag blijft of die test dan wel geschikt is voor jouw specifieke situatie, bijvoorbeeld als zorgconsument in Nederland. Het schiften in wat geschikt is voor jouzelf geldt nu ook voor het verzamelen van informatie, en dus ook voor het doen van (online)testen.
Mvg,
Frank
@ Frank : hoe weet je als zorgconsument welke test voor jou geschikt is? Moet er in Nederland een instantie komen die online testen gaat beoordelen?
Mag ik je ook vragen wat je achtergrond is?
Goeie discussie. Ik denk dat je vooral moet zorgen dat je laat weten aan zorgconsumenten waar zaken goed zijn geregeld en waar niet.. Bijvoorbeeld door te werken met keurmerken voor onlinetests. Zoals Jan al schrijft, internet kun je niet aan banden leggen. Het enige wat je kan doen is orde in de chaos scheppen en duidelijk aangeven wat goede informatie is en wat goeie tests zijn die voldoen aan de kwaliteitseisen waaraan onze manier van zorgverlenen voldoet en bij welke sites en test die niet zo goed geregeld is. De ANVR in de reiswereld heeft laten zien dat je met dat soort zaken, heel goed het kaf van het koren kan scheiden. Maak het een begeerlijk certificaat wat je als online test mag voeren als je aan kwaliteitseisen voldoet. Dan is toetsing en toezicht goed geregeld en niet als het heel nederlandse toezichtsorgaan wat van bovenaf wordt opgelegd en wat vooral een negatief selectiecriterium geeft als iets niet goed is. Motiveer mensen om aan eisen te willen voldoen en beloon zer daarvoor!!
—
Health is not valued till sickness comes!