Onderzoek legt relatie zieke mensen en ESBL in supermarktkip
ArrayUit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van de UMCU in Utrecht blijkt dat ESBL-bacterien bij zieke mensen sterke overeenkomsten vertonen met ziekmakende ESBL-bacterien op kip. Door dit onderzoek wordt steeds waarschijnlijker dat besmetting van mensen met gevaarlijke multiresistente ESBL-bacterieen door het eten van kip of ander vlees tot stand komt.
De problemen met besmettingen van mensen met ESBL-bacterien nemen de laatste jaren sterk toe. De bacterien zijn multiresistent tegen vele soorten antibiotica en daarom zeer moeilijk te behandelen.
Afgelopen jaar viel de eerste ESBL-dode in Nederland. De oorzaak van de opkomst van deze gevaarlijke bacterien ligt in onverantwoord gebruik van antibiotica waardoor relatief onschadelijke bacterien (multi)resistent worden en daardoor gevaarlijk. Behandeling en genezing wordt in dat geval moeilijk of onmogelijk. Met name in de Nederlandse vee-industrie is het antibioticagebruik onverantwoord hoog. Een vleeskuiken krijgt negen keer meer antibiotica dan een mens.Een vleeskuiken krijgt in zijn leven van 6 weken gemiddeld 4 keer antibiotica toegediend. In de Nederlandse vleeskippenhouderij wordt meer antibiotica gebruikt dan in enig ander land in Europa. Dit terwijl juist in de Nederlandse gezondheidzorg het gebruik van antibiotica erg verantwoord gebeurt: het laagste gebruik in gehele EU.
Het probleem wordt door de overheid amper erkend, ondanks de vele waarschuwingen van wetenschappers. Maatregelen zijn tot dusverre vooral vrijblijvend. Wakker Dier: ‘Bij de overheid prevaleren economische belangen van de veesector boven volksgezondheid. Dat was de conclusie bij de Q-koorts-epidemie en blijkt nu alweer. De vrijblijvendheid waarmee de overheid de schuldige dierenartsen en vee-industrie behandelt is letterlijk levensgevaarlijk.’Bron: Stichting Wakker Dier