Nieuwe behandelmethode tegen botontkalking
ArrayVanaf vandaag is er een nieuw medicijn beschikbaar voor postmenopauzale osteoporosepatienten.
In Nederland heeft één op de drie vrouwen boven de 60 osteoporose. Jaarlijks breken ruim 83.000 mensen die ouder zijn dan 55 jaar een bot als gevolg van deze ziekte. Door de vergrijzing zal naar schatting het aantal Nederlanders met in 2025 uitkomen op ruim 1,2 miljoen (bron: RIVM).
60% van de osteoporose patienten ervaart weleens pijn, 42% heeft last van lengteverlies en 22% van krom lopen. Dit blijkt uit onderzoek van Amgen onder osteoporosepatienten, uitgevoerd door TNS Nipo. Ruim vier op de tien van de patienten voelt zich beperkt in de dagelijkse activiteiten. Dit heeft met name betrekking op huishoudelijke klussen maar ook sociale activiteiten worden soms minder gedaan. Sommige osteoporosepatienten kunnen bepaalde taken op hun werk niet meer uitvoeren of minder lange dagen maken.
Ruim een vijfde van de patienten (21%) die geen medicatie gebruikt, doet dit niet vanwege bijwerkingen. Van de huidige gebruikers heeft 25% soms last van bijwerkingen en 5% heeft dit vaak. Meestal is dit brandend maagzuur, misselijkheid, spier- of gewrichtspijn en problemen met de spijsvertering. Door de dagelijkse of wekelijkse inname van medicatie is 27% van de patienten meer met hun ziekte bezig dan ze zouden willen. Een kwart ervaart osteoporose zelfs als een belasting door de inname van medicatie.
Naar schatting minder dan de helft van de osteoporosepatienten houdt zich langer dan een jaar aan hun therapie, zo blijkt uit eerder onderzoek. Dit zorgt er voor dat veel patienten onbeschermd zijn tegen botverlies.
PROLIA® (denosumab): Nieuw medicijn voor de behandeling van osteoporose nu beschikbaar voor vrouwen in Nederland.
Prolia, toegediend in twee injecties per jaar, vermindert het risico op fracturen bij de behandeling van postmenopauzale osteoporose bij vrouwen met een verhoogd risico op fractureni.
Breda, 1 maart 2011. Denosumab wordt per 1 maart 2011 opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingsysteem), voor de behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogd risico op fracturen. In Nederland hebben meer dan 640.000 postmenopauzale vrouwen osteoporose. Ondanks de beschikbaarheid van behandelingsmogelijkheden, lopen veel van deze vrouwen een breuk op als gevolg van slechte therapietrouw. Prolia® is positief beoordeeld door de CFH (Commissie Farmaceutische Hulp en onderdeel van het College voor zorgverzekeringen).
“Osteoporose is een ernstige, chronische ziekte die een aanzienlijke invloed kan hebben op het leven van vrouwen die de ziekte hebben. Ondanks breed beschikbare werkzame behandelingen zijn er nog steeds opties nodig om te helpen beschermen tegen fracturen,†aldus W.F. Lems, hoogleraar metabole botverandering van het VUmc.
Denosumab helpt bij het stoppen van het proces dat overal in het skelet botverlies veroorzaakt. Het resultaat is een grotere botdichtheid, sterkere botten en een verminderd risico op fracturen van ruggengraat, heup en andere plaatsen van het skelet.
Dr. Boermans, huisarts in Losser en pleitbezorger voor het houden van osteoporose spreekuren.â€Omdat de meeste osteoporosepatiënten onder behandeling zijn bij hun huisarts, is het een uitkomst dat deze behandeling zowel ingezet kan worden in de huisartsen praktijk als in de kliniekâ€.
De Europese Unie heeft op 26 mei 2010 een vergunning verleend voor het op de markt brengen van denosumab op basis van gegevens uit zes Fase 3 onderzoeken, waaronder een Fase 3 studies met fractuureindpunten bij postmenopauzale vrouwen.
Meer informatie over de beschikbaarheid en vergoeding van Prolia in Nederland, is te vinden op de website van het College voor zorgverzekeringen http://www.cvz.nl/publicaties/cfhrapporten en op
Nieuwe behandeling in Nederland voor Osteoporose PROLIA® (DENOSUMAB) Pagina 2
de website van de European Medicines Agency
http://www.ema.europa.eu/docs/nl_NL/document_library/EPAR_- _Summary_for_the_public/human/001120/WC500093527.pdf