CTG wil verzuimboete-tarief handhaven
ArrayVerhoging boete is niet nodig maar het wegblijtarief is nog niet veel gebruikt. Slechts 8 procent van de ziekenhuizen en 33 procent van de academische ziekenhuizen brengt een wegblijftarief in rekening als een patiënt niet komt opdagen. Dat blijkt uit een enquête van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG).
Ondanks dat het tarief maar weinig in rekening wordt gebracht, stelt het CTG toch voor om de mogelijkheid om een wegblijftarief in rekening te brengen te handhaven. Veel ziekenhuizen overwegen nu pas of zij het wegblijftarief willen invoeren in te voeren.
De NVZ, vereniging van ziekenhuizen, zou graag het wegblijftarief verhogen tot 40 euro. Het maken en versturen van een rekening brengt namelijk veel kosten met zich mee. Met een tarief van 40 euro worden de hoge administratieve kosten gedekt en zullen meer ziekenhuizen overwegen het middel in te zetten in de strijd tegen de patiënt die niet komt opdagen. De NVZ, vereniging van ziekenhuizen, zou graag het wegblijftarief verhogen tot 40 euro. Het maken en versturen van een rekening brengt namelijk veel kosten met zich mee. Met een tarief van 40 euro worden de hoge administratieve kosten gedekt en zullen meer ziekenhuizen overwegen het middel in te zetten in de strijd tegen de patiënt die niet komt opdagen. Het CTG vindt dit echter niet nodig omdat ziekenhuizen ook de mogelijkheid hebben om de incassokosten op de patiënt te verhalen. Het in rekening brengen van het wegblijftarief is overigens niet verplicht. Bron: NVZ, ZN