Maaltijdbeleving voor de patiënt beperkt voedselverspilling

Array

Food and Biobased Research
Eten is meer dan het nuttigen van een maaltijd. Patienten in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven kunnen daarom aan het bed beslissen waar ze zin in hebben en hoe veel ze willen eten. Onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat dit maaltijdconcept zeer goed scoort op het gebied van voedselverspilling. Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig is dat nog maar 2.2%. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van EL&I uitgevoerd.

Stimulans tot eten
Het Máxima Medisch Centrum bereidt sinds 2009 zelf geen maaltijden meer. Een externe partij levert de maaltijdelementen die door deskundige voedingsassistenten aan de patienten worden geserveerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale maaltijdwagens waarin de elementen onafhankelijk van elkaar verwarmd kunnen worden. De maaltijden worden aan het bed – en naar wens van de patient – samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend. Dit alles draagt bij aan de beleving van de maaltijden. Gebleken is dat service aan het bed en portionering van de maaltijden patienten stimuleert tot eten. In plaats van 42% van de maaltijden wordt nog maar 2.2% weggegooid.

Financiele besparing
Het maaltijdconcept heeft niet alleen positieve effecten op het gebied van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de maaltijden bespaard. Door een lagere stuksprijs van de maaltijden en vermindering van voedselverspilling zijn de dervingskosten binnen Máxima Medisch Centrum op jaarbasis flink verlaagd. Terwijl de waardering van de maaltijden door de patienten toegenomen is: ze waarderen maaltijden nu met een ruime 8, tegenover een 6 in het verleden (op een schaal van 1 t/m 10).
In welke mate het maaltijdconcept het herstel van patienten bevordert en daarmee van invloed is op de behandelkosten, is nog niet aangetoond. “Maar omdat het concept laat zien dat patienten binnen de periode van herstel eerder, meer en gevarieerder eten, kan ik me voorstellen dat daarmee op den duur ook de zorgkosten omlaag gaan”, aldus Joost Snels, onderzoeker van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Bron: WUR & Máxima Medisch Centrum.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen