Nederlands gezondheidsbeleid kan beter

Array

Nederland maakt onvoldoende gebruik van nationale strategieën of actieplannen om gezondheidsproblemen aan te pakken. Ervaring uit het buitenland leert dat een nationale aanpak kan bijdragen aan een meer systematisch beleid en minder versnippering van maatregelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel op het gebied van overgewicht, binnen het Nationaal Actieplan bewegen. Deze aanpak is waarschijnlijk ook effectief bij andere gezondheidsproblemen. Zo blijkt uit vergelijkend internationaal onderzoek van het RIVM. Het rapport is vandaag aangeboden aan minister Klink van VWS.



Het rapport
‘Leren van de buren, Beleid publieke gezondheid internationaal bezien’, vergelijkt buitenlands beleid op een aantal onderwerpen van de volksgezondheid. Naast jeugd, gezondheidsachterstanden en alcohol komen ook roken, overgewicht, depressie en screening (bevolkingsonderzoek) aan bod. ‘Leren van de buren’ wil vooral inspiratie bieden. De beleidspraktijk in andere landen laat zien dat veel gezondheidsbeleid effectiever en meer in samenhang kan. Marktkrachten en andere – internationale – invloeden bemoeilijken soms de weg naar goed beleid, maar kunnen ook kansen bieden. Effectieve of veelbelovende beleidsmaatregelen zijn ruim voorhanden voor bepaalde problemen, maar zelfs van beleidsmaatregelen die niet werken kan Nederland leren van de buren.

Alcohol

Het beleid om alcoholgebruik te ontmoedigen verschilt sterk per land. Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken heffen extra belasting op premixdranken (o.a. breezers). Het Nederlandse alcoholbeleid kan worden aangescherpt en van een meer integrale aanpak voorzien. Jongeren drinken minder naarmate drank duurder en lastiger te verkrijgen is. Opvallend is dat binnen Nederland vaak gekozen wordt voor zelfregulering, terwijl de effectiviteit hiervan niet is aangetoond.

Jeugd

De Nederlandse jeugd is overwegend gezond, maar investeert stevig in ongezondheid later. Preventieve zorg is nodig, waarbij een positieve benadering goed kan werken. Een integrale benadering via de school, met aandacht voor psychische gezondheid, gezonde voeding en lichamelijke activiteit blijkt effectief. Zo hebben Engeland en Schotland een programma waarbij alle scholen snel ‘gezonde school’ moeten worden. Centra voor Jeugd en Gezin kennen interessante varianten in andere landen, zoals het Family Welfare Centre in Zweden.

Gezondheidsachterstanden
Ook binnen Nederland zijn er gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen. Maar een nationale strategie, gericht op het bestrijden van gezondheidsachterstanden ontbreekt in Nederland. Een aantal andere landen maakt daar wel gebruik van. In Zweden vindt de uitvoering van dit achterstandenbeleid voor een flink deel plaats buiten de gezondheidssector. Ook Engeland werkt interdepartementaal aan doelstellingen van het Engelse actieprogramma.

Links:
http://www.rivm.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen