Wetenschappelijk onderzoek naar hiv en cognitie

Array

Het Donders Instituut doet onderzoek naar het cognitief functioneren van mensen met hiv. Voor dit onderzoek is men op zoek naar deelnemers. Kennis hier van is belangrijk. Als blijkt dat mensen met hiv cognitief slechter functioneren dan mensen zonder hiv, dan kunnen artsen hier bij de behandeling rekening mee houden.

Doel
Het doel van het onderzoek is om het geheugen, het concentratievermogen en de kennisverwerking van mensen met en zonder hiv in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door een aantal neuropsychologische tests. Ook wordt er een vragenlijst afgenomen.
Neuropsychologische tests
Deze neuropsychologische tests zijn erg praktisch van aard. Zo zal er bijvoorbeeld gevraagd worden enkele woorden of plaatjes te onthouden of zo snel mogelijk met een knop op iets te reageren. Om de testuitkomsten goed te kunnen interpreteren worden niet enkel mensen met hiv, maar ook mensen zonder hiv gezocht. De hiv test mag niet langer dan 12 maanden geleden genomen zijn.

Deelname
Heb je interesse om mee te doen aan dit onderzoek? De tests en vragenlijst duren ongeveer twee uur en worden afgenomen door een studente, namelijk Laura Kessels. Er zijn geen medische tests. Alle data wordt anoniem verwerkt en als dank voor de deelname ontvang je een Iris-cheque van 20 euro.

Om deel te nemen kun je contact opnemen met verpleegkundige Marjolein Bosch. Zij is op dinsdag, woensdag en vrijdag te bereiken op: 024-3614607 of via e-mail: m.bosch[at]aig.umcn.nl

Samenwerking Radboud
Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdeling Algemene Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud Nijmegen en de sectie Neuro- en revalidatiepsychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen