Dankzij internet: 25% minder consulten bij huisarts en specialist

Array

Een op drie patienten verzekerd bij Kaiser Permanente heeft via het internet contact met de eigen huisarts. Indien zij een face-to-face afspraak nodig hebben, is deze via het internet voorbereid. Bloedbepalingen en andere diagnostische interventies hebben dan vaak al plaatsgevonden. Deze gang van zaken bestaat nu enkele jaren en blijkt een groot succes voor de patienten en de artsen. Ook voor het management zijn er voordelen. Zo is het aantal face-to-face contacten met de huisarts afgenomen met 25%. Wonderbaarlijk is dat ook het aantal consulten bij medisch specialisten met 25% is verminderd. Waarschijnlijk komt dat, omdat de huisartsen het nu minder druk hebben. Zij doen nu meer zelf voor patienten met  gecompliceerde zorgbehoeften: die verwijzen zij minder snel door.

Woorden van deze strekking sprak vice-president Murray Ross van Kaiser Permanente, die binnen zijn organisatie leiding geeft aan het Institute for Health Policy. Hij deed dat tijdens een conferentie van Alberta Health Services (AHS) op vrijdag 15 april in de Canadese miljoenenstad Edmonton. Driehonderd AHS-leidinggevenden kwamen  op die dag bijeen om zich te scholen over High Performing Health Systems. De hoogste leiding van AHS had daarvoor vier Europeanen en één vertegenwoordiger van Kaiser Permanente uitgenodigd als spreker. Uit Engeland waren aanwezig King’s Fund directeur Chris Ham en de chronische zorg expert Ellen Nolte. Uit Duitsland kwam de Berlijnse hoogleraar en disease management expert Reinhardt Busse ingevlogen. Ondergetekende gaf een overzicht van de prestaties en de innovaties van de Nederlandse zorg.

De bevindingen van Murray Ross verschijnen over enkele maanden in de wetenschappelijke tijdschriften. Begin  mei doe ik verslag van de lezingen van de boeiende inleiders uit Engeland en Duitsland.  De Power Point presentaties van Murray Ross en van de andere sprekers staat binnenkort op website www.ihe.ca Hierbij staat ihe voor Institute of Health Economics, dat het congres organiseerde.  Mijn eigen PPP’s vol met recente statistische gegevens van RIVM en CBS tref u nu al aan op www.unitzorginnovatie.nl. Begin mei doe ik verslag van de lezingen van de andere inleiders.

Tot zover dit bericht. In de eerste week van oktober 2011 organiseert het Julius Centrum een masterclass “Geïntegreerde zorg voor ouderen en chronische zieken in Canada en Nederland”. Op dat terrein presteert Canada beter dan  Nederland. Er bestaan voor de genoemde doelgroepen prachtige voorbeelden van ketenzorg. Deze ketenzorg wordt altijd ondersteund met een gemeenschappelijk, elektronisch zorgdossier. Ook wordt er veel aandacht besteed aan gezondheidsbevordering (health promotion) en zelfmanagement door chronische zieken, ouderen en hun naasten. Afgelopen vrijdag heb ik met mijn Canadese colelga’s het programma rondgekregen. Er is nog ruimte voor workshops over specifieke  thema’s. Wilt u zich laten inspireren door de uitstekende ouderenzorg en chronische zorg in de Canadese provincie Alberta?  Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op “internationaal”, lees de uitvoerige brochure met het voorlopige programma en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen