Kinderen met hiv zijn vaak niet therapietrouw

Array

Stel je bent 7 jaar en je moet drie keer op een dag een heel vies drankje drinken. Dat is niet leuk. Kinderen met hiv moeten dat omdat ze iedere dag hun medicijnen moeten innemen, vaak in de vorm van een drankje of pillen. Nu blijkt uit onderzoek dat één op de acht kinderen met hiv binnen vijf jaar na het begin van de behandeling te maken krijgt met hiv-remmers die niet aanslaan. Doordat ze hun medicijnen niet trouw of onjuist gebruiken, lopen ze een aanzienlijk risico op resistentie van het virus.

Dit zijn de uitkomsten van een internationale studie onder ruim duizend Europese kinderen (onder wie ook kinderen uit Nederland). Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De Volkskrant schreef hier een stuk over.

Therapietrouw
Kinderen met hiv moeten, net als volwassenen, een combinatie van medicijnen slikken die op verschillende manieren de vermenigvuldiging van het virus remmen. Om de hiv-remmers goed te laten werken is het belangrijk dat ze met regelmaat worden ingenomen. Het is een enorme klus om kinderen iedere dag weer op tijd hun drankjes en/of pillen te laten slikken. Daarbij zijn jonge kinderen voor therapietrouw afhankelijk van hun ouders. Als de hiv-remmers niet goed werken, betekent dit dat het virus nog steeds meetbaar is in het bloed. Ook bij volwassenen met hiv komt het voor dat medicijnen niet aanslaan, maar bij kinderen zijn de gevolgen op de lange termijn ernstiger. Kinderen beginnen namelijk eerder met de medicatie en moeten het virus levenslang in bedwang houden.

Resistentie
De kans op resistentie tegen de medicijnen stijgt als het virus onvoldoende wordt onderdrukt. De hiv-remmers die worden gebruikt, moeten dan vervangen worden door andere medicijnen, maar bij kinderen zijn de alternatieven veel beperkter dan bij volwassenen. Niet alle hiv-remmers zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor kinderen in de benodigde lage dosering.

Bron: Stichting Aids Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen