Translationeel onderzoek tuberculose: kleine oorzaken, grote gevolgen

Array

Tuberculose (TB) is wereldwijd nog steeds een van de meest voorkomende infectieziekten. Ongeveer een derde deel van de wereldbevolking is drager van Mycobacterium tuberculosis en er sterven jaarlijks twee miljoen mensen aan deze ziekte. In Europa zijn er elk jaar bijna 80.000 nieuwe TB-gevallen. Daarnaast komt resistentie tegen tuberculosemedicijnen in Oost-Europa veel voor. In Nederland worden per jaar zo’n 1.100 nieuwe TB-patienten geregistreerd. Verder komen bij oudere mensen met COPD of andere longproblemen ernstige infecties voor die veel op TB lijken. Deze worden veroorzaakt door nontuberculeuze mycobacterien (NTM). Prof. dr. Dick van Soolingen richt zich in zijn onderzoek op de genetische karakterisering van succesvolle M. tuberculosis-genotype-families en de evolutionaire ontwikkeling hiervan. Aandachtspunten hierin zijn het vermogen om resistentie te verwerven en de immuniteit te ontduiken. Tevens doet hij naar klinische relevantie van NTM en hun aanwezigheid in het milieu. Hij zoekt alternatieve medicijnen om resistente vormen van tuberculose beter te kunnen behandelen.
Biografie
Prof. dr. Dick van Soolingen (IJsselstein, 1957) is bijzonder hoogleraar Translationeel onderzoek tuberculose bij het UMC St Radboud. Hij is hoofd van het Tuberculose Referentie Laboratorium van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Het RIVM is hét referentiecentrum voor de diagnostiek van mycobacteriele infecties in Nederland, en timmert ook internationaal stevig aan de weg. Van Soolingen studeerde medische microbiologie in Utrecht. Hij coördineerde tal van Europese onderzoeksprojecten over infectieziekten, heeft een referentietaak op het gebied van tuberculosediagnostiek in Nederland en maakt deel uit van de Commissie Praktische Tuberculosebestrijding, die standaarden en protocollen uitgeeft voor de praktijk van tuberculosebestrijding. Als hoogleraar initieert hij onderzoek, verzorgt hij cursussen en begeleidt hij (buitenlandse) onderzoekers.

Datum: woensdag 11 mei 2011
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker: de heer prof. dr. D. van Soolingen
Titel oratie: Kleine oorzaken, grote gevolgenBeschrijving

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen