Schakelaar in brein zet tremor aan/uit bij parkinsonpatiënten 25-03-2011

Array

Onderzoekers van het UMC St Radboud weten voor het eerst het traject in de hersenen in kaart te brengen, dat bij parkinsonpatienten tot het bekende ‘trillen’ (tremor) leidt. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Annals of Neurology.

Tremor meest mysterieuze symptoom Parkinson
Tremor is een van de bekendste en meest zichtbare kenmerken van de ziekte van Parkinson. Het is echter ook altijd een van de meest mysterieuze symptomen van de ziekte geweest. Welke hersengebieden produceren de tremor? Waarom hebben niet alle parkinsonpatienten er last van? Waarom is het trillen zo moeilijk te behandelen?

Het onderzoek
Neuroloog in opleiding Rick Helmich van het UMC St Radboud heeft nu onder leiding van prof.dr  Bas Bloem en dr. Ivan Toni nieuwe inzichten ontwikkeld over het ontstaan van de tremor. De onderzoekers hebben twee patientengroepen samengesteld: een groep parkinsonpatienten met ernstige tremor en een groep parkinsonpatienten zonder tremor. Verder waren de groepen identiek. De proefpersonen zijn met verschillende technieken onderzocht. Met fMRI zijn hersenactiviteiten en verbindingen in de hersenen bepaald en met SPECT-scans de dopamineconcentraties in de hersenen. Ook de spieractiviteit is gemeten, om de sterkte van de tremor te bepalen.

Verschillen gemeten in dopaminegehalte
Verschillen in dopaminegehalte bleken er te zijn in een hersengebied dat de globus pallidus heet: parkinsonpatienten met tremor hebben minder dopamine in de globus pallidus dan parkinsonpatienten zonder tremor.

Globus pallidus fungeert als de schakelaar die de tremor aanzet
Aan het begin van een tremorepisode is te zien dat de globus pallidus actief wordt en een netwerk van andere hersengebieden inschakelt, dat vervolgens de tremor oproept. Dit netwerk bestaat onder andere uit het cerebellum en de thalamus. De tremor wordt dus niet veroorzaakt door één enkel hersengebied. Het is te vergelijken met een lichtschakelaar en een lichtdimmer. De globus pallidus fungeert als de schakelaar, die de tremor aanzet. Het andere netwerk bepaalt vervolgens als een lichtdimmer de ernst van de tremor. Deze nieuwe kennis kan een aanzet zijn voor nieuwe therapieen. Te denken valt aan het gericht ‘uitzetten’ van de schakelaar in de globus pallidus, zodra de tremor begint.

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen