Finland centraliseert vele heupoperaties in één centrum

Array

Een zorgpad binnen een ziekenhuis is een verzameling afspraken tussen professionals over de zorgverlening aan een specifieke groep patienten, bijvoorbeeld voor patienten die een heupvervangende operatie ondergaan. Die groep patienten heeft zo’n omvang dat het de moeite waard is om de activiteiten voor hen te concentreren op één dag, op één plek of bij één groep van professionals.

Een zorgpad wil niet zeggen dat een patient alleen maar standaardzorg krijgt. Het kan zijn dat een individuele patient voor 90% zorg ontvangt,  volgens eerder gemaakte afspraken en voor 10% zorg op maat . Zoals bij confectiekleding mogelijk is een jurk in te nemen of broekspijpen te verlengen. De afspraken die professionals maken betreffen vooral de overgangen van de een naar de ander. Voor patienten met zeldzame aandoeningen of met multipathologie is het aanleggen van een zorgpad niet mogelijk. Voor hen werkt zorg-op-maat en is er sprake van netwerkzorg.

In 2004 werkten ziekenhuizen nog weinig met zorgpaden. Niet in Nederland en niet in Europa, zo blijkt uit een studie  over dat jaar van het European Healthcare Pathways Network. De ziekenhuisgebouwen werden ook niet aangepast, omdat ze zorgpaden gingen gebruiken. Anno 2010 bestaan er in Europa twee ziekenhuizen met gebouwen die rondom zorgpaden zijn ontworpen: het Duitse Röhn Klinikum (RK) concern en de Finse Coxa kliniek in Tampere te Finland.

RK biedt haar zorg zoveel mogelijk in zorgpaden aan en heeft haar IT en gebouwen  daarop aangepast. Een opname kost daar gemiddeld 2660 euro waarvan 720 voor kapitaalslasten. Voor het gemiddelde Duitse ziekenhuis zijn deze bedragen 3600  en 270 euro. De Coxa kliniek in Tampere bedient half Finland met heupoperaties. Door de grote omvang van de patientengroep bereikt men vele schaalvoordelen. Door een uitstekende relatie met eerstelijn en verpleeghuizen bedraagt daar de gemiddelde ligduur 2,5 dag. Het ziekenhuis is klein, het gebouw volgt de zorgpaden en de kosten zijn bijzonder laag.

Al deze informatie verstrekte Marinus Verweij tijdens zijn voordracht op het  congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden dat het CBO en het Julius Centrum organiseerden op vrijdag 29 januari. Verweij is directeur van het TNO Centrum Zorg en Bouw. Tot zover dit bericht. Prof.dr. Fuus Schrijvers bereidt een excursie voor naar de genoemde Coxa kliniek. Die gaat plaatsvinden tijdens het INIC congres over ketenzorg in de Finse stad Tampere (zie ook het bericht hierboven). Wilt u mee naar deze excursie en naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.  Wilt u de PPP van Marinus Verweij inzien? Klik dan hier.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen