Schippers: alleen medicijngebruik in EPD

Array

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is de Eerste Kamer dinsdag enigszins tegemoet gekomen in de discussie rond de invoering van het elektronisch patientendossier (EPD). Ze stelde de twijfelende Eerste Kamer voor alleen de gegevens over geneesmiddelen opvraagbaar te maken, zo liet BN De Stem weten. De Eerste Kamer heeft grote twijfels bij de betrouwbaarheid van het systeem waarmee artsen landelijk informatie kunnen uitwisselen en bepleit een regionale opzet om mee te beginnen. Volgens Schippers is die fase echter al achter de rug.Schippers erkent de verschillen van inzicht tussen haar en de Eerste Kamer. Daarom heeft ze  voorgesteld om de ‘reikwijdte’ van het EPD inperken. Als voorbeeld noemde ze dat de gegevens zich dan zouden beperken tot geneesmiddelengebruik. Ook zou deelname aan het EPD beperkt kunnen worden tot mensen die expliciet aangeven dit ook te willen, zei Schippers.

Verder wil de minister de dossiers van waarnemend huisartsen uit dit beperktere L-EPD houden.  De minister wil zo voorkomen dat er uiteindelijk een kwetsbaar ICT-systeem ontstaat. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moest dinsdag de Eerste Kamer zien te overtuigen van nut, noodzaak en betrouwbaarheid van het elektronisch patientendossier (EPD).ren.

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil liefst niet landelijk, maar in kleine regio’s beginnen zodat het EPD in de praktijk wordt opgebouwd. Ook is geopperd om het EPD eerst alleen te gebruiken als medicatie- en waarneemdossier. Schippers en de Tweede Kamer willen juist een landelijke uitwisseling, omdat veel gegevens in de huidige regionale opzet slecht beveiligd blijken. Volgens de minister worden nu zo’n 100 miljoen gegevens „op een niet effectieve, niet gestandaardiseerde en slecht beveiligde wijze uitgewisseld”.

Volgens cijfers van VWS heeft inmiddels bijna 60 procent van de hulpverleners (huisartsenpraktijken en -posten en apotheken) zich vrijwillig aangesloten op het EPD, waardoor van bijna 8,5 miljoen Nederlanders het medicatiegebruik is te raadplegen.

Bron: BN De Stem, ANP, KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen