En toen bleef het stil vanuit het Maasstad Ziekenhuis…………………..een directeur zwijgt!!!

Array

Tot vandaag zijn er 63 patienten van zijn ziekenhuis geteld die besmet zijn met een multiresistente bacterie, de Klebsiella pneumoniae. Nog eens 1.804 patienten moeten gescreend worden op de bacterie omdat ze in contact zijn geweest met de 63 besmette patienten. 25 besmette patienten zijn overleden. En van directeur Paul Smits hoor je weinig.

Op 21 juni deed het Maasstad Ziekenhuis ook een persbericht uit. Daarin meldde het ziekenhuis toen 47 besmette patienten en 21 doden. Maar van de Directeur Paul Smits hoor je niets. En dat is opvallend. Paul Smits pronkte een jaar geleden nog met het feit dat hij altijd kordaat optreedt als er iets niet in de haak is bij een instelling waar hij de leiding over heeft, net als hij indertijd met de kwestie rond Lucia de B deed.

Paul Smits werd in 1997 directeur van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis, dat hij met het Leyenburg fuseerde tot HagaZiekenhuis. Waar hij verwikkeld geraakte in de affaire Lucia de B, een verpleegster die patienten mogelijkerwijs onvrijwillig aan hun einde had geholpen. Hij besloot aangifte te doen, nadat hij door medewerkers op de zaak was geattendeerd. Doordat de Hoge Raad de zaak Lucia de Berk had terugverwezen naar het Hof van Arnhem, werd deze daar opnieuw behandeld. Lucia de B werd uiteindelijk vrijgesproken. En in 2009 moest hij ook al optreden, nadat bijna achthonderd patienten werden teruggeroepen vanwege een ‘vuile’ endoscoop.

Nu ligt zijn ziekenhuis, het Maasstad ziekenhuis, weer onder vuur. De NOS windt er geen doekjes om en zegt dat het zonneklaar is dat het ziekenhuis alle regels voor de preventie van infecties aan je laars lapt. Directeur Smits blijft middels een persbericht zeggen het allemaal wel meevalt en dat zijn ziekenhuis het eigenlijk allemaal wel goed hebt gedaan, op wat uitvoeringsfouten na.

Waarom hoor je nu Paul Smits nu niet? Waarom is hij met het Maasstad Ziekenhuis zo terughoudend in het erkennen van fouten?

Vorige week in Trouw verklaart hij nog : “We hanteren hier de landelijke richtlijnen voor isolatie, alleen zijn ze misschien niet strikt genoeg uitgevoerd. Mogelijk heeft het personeel zijn handen bijvoorbeeld maar in 90 procent van de gevallen gewassen, niet in 100.” Maar vandaag werd bekend dat er weer vier doden zijn. Hoe ver kan je gaan in het bagatelliseren van een serieus hygiene probleem in je ziekenhuis? Ook werd vandaag bekend dat Paul Smits in 2010 een de nieuwe nummer 1  is op de lijst van topverdieners in Nederlandse ziekenhuizen.  Met een beloning van euro 391.654 blijft hij de nummer twee, Emile Lohman van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, voor. Lohman verdiende als bestuursvoorzitter van een Academisch ziekenhuis in 2010 € 382.932.

De afgelopen week kreeg ik nog meer vragen, vragen die ik ook stelde aan Paul Smits, maar waarop van Smits het antwoord niet kwam. Het Maasstad Ziekenhuis verzandt in damage control. Het ziekenhuis weet dat het er heel slecht op staat. Maar toch blijven bij het verhaal dat de NOS een onjuist weergave van feiten geeft. Onbegrijpelijk!!
Hoe verhouden zijn uitspraken zich nu tot eerdere uitspraken in de zaak Lucia de Berk? Toen zei hij: “Ik zou het zo weer doen. Sterker nog, in het ziekenhuis waar ik nu werk, ben ik net zo te werk gegaan toen een verpleegkundige een fout had gemaakt? Waarom heeft Paul Smits het met die uitbraak van de Klebsiella – oxa 48 dan niet zien gebeuren en gedacht dat het echt niet klopt?

Ik blijf maar zitten met vragen.  Maar een ding zie ik wel, Paul Smits is in deze crisis verworden tot een zwijgend directeur en schijnbaar een met te weinig daadkracht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen