Amsta, locatie De Kleine Johannes onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Amsta, locatie De Kleine Johannes onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden. De inspectie heeft hoge risico’s voor de vrijheidsbeperking en het ondersteuningsplan van clienten aangetroffen. De sturing op de verbetering van de kwaliteit en de veiligheid van de zorg  is onvoldoende.

De Kleine Johannes (onderdeel van Amsta) is een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn zestien woongroepen voor vier tot zeven bewoners. In totaal wonen er op dit moment 92 clienten. Er is sprake van een gevarieerde groep van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met uiteenlopende zorgvragen.

De inspectie heeft De Kleine Johannes op 9 augustus en 10 september 2012 bezocht. Doel van deze bezoeken was het toetsen van de resultaten van de door de inspectie gevraagde verbeteringen na een eerder bezoek in 2011.

Uit het inspectieonderzoek bleek dat ondersteuningsplannen nauwelijks waren verbeterd. De samenhang tussen de verschillende onderdelen ontbrak, evenals de multidisciplinaire samenwerking. Daarnaast was er geen goede evaluatie waardoor risico’s voor clienten onnodig lang bleven bestaan.

Voor het terugdringen van vrijheidsbeperking en het zoeken naar alternatieven was geen duidelijk beleid. Vrijheidsbeperking werd niet systematisch geevalueerd op doelmatigheid, proportionaliteit en subsidiariteit. Daarnaast werden vrijheidsbeperkende maatregelen niet goed geregistreerd. Hierdoor was geen goed beeld van het aantal toepassingen van vrijheidsbeperking. Ook was de inzet en verantwoordelijkheid van dagelijkse begeleiders, gedragsdeskundigen en (para)medici, vooral van de AVG-er, niet goed geregeld.

De inspectie blijft de vorderingen bij De Kleine Johannes volgen met aangekondigde of onaangekondigde bezoeken.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen