Menzis scherpt preferentiebeleid aan

Array

pil-in-handPer 1 juni 2009 breidt Zorgverzekeraar Menzis het preferentiebeleid uit met tien werkzame stoffen. De prijzen van de medicijnen waar deze werkzame stoffen in zitten zullen naar verwachting dalen. Deze prijsdalingen komen ten goede aan de premiebetaler. Menzis heeft bewust gekozen voor een beleid waarmee we de zorgkosten kunnen terugbrengen door voor een flink aantal medicijnen de goedkopere variant te vergoeden. Dit is gunstig voor het eigen risico van de premiebetaler en heeft een drukkend effect op de zorgpremie.

Succesvolle prijsdaling
Prijzen van preferente merkloze geneesmiddelen zijn na de eerste ronde preferentiebeleid in juli 2008 met gemiddeld 80% gedaald. Voor geneesmiddelen, die toen niet in ons preferentiebeleid zaten is de prijs sindsdien onveranderd gebleven. Van de nu gekozen geneesmiddelen wordt nog steeds voor een aanzienlijk aantal de duurste variant voorgeschreven.

Het beste medicijn
Het preferentiebeleid doet niets af aan de kwaliteit van het geneesmiddel dat de patient krijgt voorgeschreven. De arts beslist altijd welk geneesmiddel hij voorschrijft. Indien een duurder product medisch noodzakelijk is, vergoedt Menzis dat gewoon.

Aanpassingen
Menzis heeft twee wijzigingen doorgevoerd in haar preferentiebeleid. Ten eerste krijgen fabrikanten en apotheken nu 2 maanden de tijd om zich op ons beleid voor te bereiden; dat was een maand. Ten tweede biedt Menzis de geneesmiddelenfabrikanten meer ruimte om hun product in ons beleid opgenomen te krijgen.
De uitbreiding van het beleid betreft veelal geneesmiddelen, die recent uit patent zijn gegaan. De tien werkzame stoffen zijn:

  • Betahistine
  • Bicalutamide
  • Cyproteron/ethinyloestradiol
  • Fentanylpleisters
  • Fexofenadine
  • Granisetron
  • Octreotide
  • Pergolide
  • Ropinirol
  • Venlafaxine
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen