1 tot 8 oktober: Nederlands bezoek aan ouderenzorg in Canada

De Universiteit van Alberta, de Alberta Health Services en het Julius Centrum organiseren van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 oktober een internationale Masterclass over innovaties in de chronische zorg en de ouderenzorg in Canada. Er zijn vijf redenen waarom Alberta interessant is voor de doelgroep van de reis: ervaren artsen en verpleegkundigen, leidinggevenden bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars alsmede beleidsmedewerkers bij nationale instanties en middenveld.

Die redenen zijn:
1. er bestaat in Alberta een lange termijn-aanpak waarop het korte-termijnbeleid is gebaseerd. Dit jaar zijn de Albertezen bezig met beleid voor het 2030 (!), rekening houdend met onder meer het groeiend aantal dementerenden, minder mantelzorgers, weinig beroepskrachten tegen die tijd en een enorme groei van telehealth en telezorg.

2. de telezorg is daar tot grote ontwikkeling gekomen. Men moest wel vanwege de barre winters en de lange afstanden. Zo komen patienten met een beroerte in een CT Scan die in een kleine stad staat. De radioloog bevindt zich echter op 200 kilometer afstand. Hetzelfde is het geval voor geriaters die een gesprek voeren met een dementerende. Die laatste heeft vaak niet in de gaten, dat de geriater soms honderden kilometers verderop is.

3. de indicatiestelling is daar eenvoudiger dan voor de AWBZ. Alle eerstelijnszorverleners hanteren een vragenlijst van tien vragen, indien thuis- of  andere zorg nodig is.

4. Er bestaat gemeenschappelijke software voor alle ouderenzorg en indicatiestelling. Hergebruik van informatie is daar aan de orde van de dag. De regelkosten zijn laag

5. het zorgaanbod is in handen van lagere overheden, stichtingen commerciele bedrijven. Dat gaat goed.

Twee jaar geleden vond een vergelijkbare Masterclass plaats, waarvan de deelnemers zeer enthousiast terugkeerden. De opzet in oktober is dezelfde, maar minder overladen en nog meer toegespitst op Nederlandse vragen. De groep vertrekt op zaterdag 1 oktober vanaf Schiphol naar Calgary en  komt op zondag bij van de jetlag. Op zondagmiddag maakt men kennis met elkaar en biedt Gloria Hodder een overzicht van het programma. De werkdagen daarna zijn er meestal op de ochtenden hoorcolleges met discussies en in de middagen excursies. Bij die uitjes staat meestal een team van professionals, clienten en managers klaar om ons te ontvangen.

Op woensdag reist het gezelschap 300 kilometer per bus van Calgary naar de andere miljoenenstad Edmonton. Halverwege doet zij in de prairie een zorgpost aan, die op afstand via het internet door medisch specialisten wordt ondersteund. Op vrijdagmiddag eindigt de Masterclass met een vergelijking van de Canadese en de Nederlandse ouderenzorg. Daarbij is een aantal docenten van de vorige dagen aanwezig. Op vrijdagavond vliegt u weer terug naar Amsterdam. Wilt u op nieuwe ideeen komen voor uw beleid in uw instelling, regio, instantie of koepelorganisatie? Houdt u zich ook bezig met de lange termijn van de ouderenzorg en de chronische zorg in Nederland? Gaat u mee naar Calgary en Edmonton’  Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘ Internationaal’  en op ‘ Internationale masterclasses’ , lees de uitgebreide brochure en meld u aan. Er is plaats voor dertig personen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen