Aantal slachtoffers GHB explosief gestegen

Array

De laatste jaren hebben ziekenhuizen het steeds drukker gekregen met de behandeling van gebruikers van de drug GHB. De drug is eenvoudig in de keuken te maken met gootsteenontstopper, schoonmaakmiddel en gedestilleerd water, maar voor ziekenhuizen en verslavingszorginstellingen is het zo langzamerhand een ramp: GHB. De spotgoedkope drug is zwaar verslavend en kent zeer ernstige afkickverschijnselen. En met name in het zuiden en oosten van het land stijgt het aantal gebruikers nog steeds explosief. De nieuwste alarmerende cijfers en de schrijnende verhalen van verslaafden en ex-verslaafden. In opdracht van het televisieprogramma KRO Brandpunt heeft Stichting Consument en Veiligheid (rapport GHB PDF) het GHB-gebruik in Nederland geanalyseerd over de periode 2005 – 2010. In 2011 ging het om 1200 slachtoffers, in 2005 nog om enkele honderden. Bij mannen is sprake van een verviervoudiging in die periode. Dat meldde de stichting Consument en Veiligheid, die dat heeft uitgezocht op verzoek van KRO’s Brandpunt.

Bijna 40 procent van de slachtoffers moest worden opgenomen of kwam terecht op de Intensieve Zorg. Bij een derde van die gevallen was ook alcohol in het spel. De meeste slachtoffers zijn thuisgebruikers. Consument en Veiligheid zegt dat de drug ook steeds meer gebuikt wordt buiten de grote steden. Pas sinds september vorig jaar besloot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de drug op de lijst van harddrugs te zetten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen