Linagliptine geeft in vergelijking met glimepiride dezelfde verbetering in bloeddglucosewaarde, maar met minder hypoglykemie en een relatieve gewichtsreductie bij volwassenen met diabetes type 2

Array

Nieuwe publicatie in The Lancet: Tweejarig vergelijkend effectiviteitsonderzoek van Trajenta® (linagliptine) met de standaardbehandeling sulfonylureum (glimepiride)
In The Lancet van deze week zijn de resultaten gepubliceerd van een twee jaar durend gerandomiseerd, dubbelblind medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van linagliptine (Trajenta®) in vergelijking met glimepiride

(http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(12)60691-6).

De uitkomsten van dit onderzoek waaraan 1552 volwassenen met diabetes type 2 hebben deelgenomen, laten zien dat linagliptine, toegevoegd aan metformine vergelijkbare bloedglucosewaarden teweeg brengt als sulfonylureum in combinatie met metformine bij volwassenen met diabetes type 2 die onvoldoende zijn gereguleerd op uitsluitend metformine.1 Daarnaast werden er in de linagliptine groep significant minder hypoglykemien en een relatieve gewichtsreductie van 2,7 kg  gerapporteerd, in vergelijking  met de glimepiride groep.1

 

Deze resultaten zijn interessant omdat het de primaire doelstelling was om de glykemische controle van linagliptine met glimeperide te vergelijken. Professor Baptist Gallwitz, Professor of Medicine, Eberhard Karls University, Tübingen, Duitsland: “De veiligheidsanalyse, weliswaar gebaseerd op een klein aantal cardiovasculaire events, is interessant omdat we voor de eerste keer de incidenties van ernstige CV events (n=38) konden evalueren en vergelijken.”

 

Het profiel van linagliptine versus glimepiride wordt verder onderzocht in de Carolina studie: een head-to-head studie met harde eindpunten, de eerste studie die een  DPP4 remmer vergelijkt met een actieve behandelarm. Deze studie volgt 6,000 patienten over een periode van 5 jaar; waarbij de patienteninclusie dit jaar wordt voltooid.2

 

Over linagliptine

Linagliptine  is  vanaf 1 april 2012 in Nederland als UR-geneesmiddel –volledig vergoed-  verkrijgbaar in combinatie met metformine of een combinatie van metformine en sulfonylureum. Daarnaast is het geregistreerd  als  monotherapie ter verbetering van de bloedsuikercontrole bij volwassenen met diabetes type 2, die onvoldoende zijn gereguleerd met uitsluitend dieet en lichaamsbeweging en geen metformine kunnen verdragen of waarvoor metformine is gecontra-indiceerd ten gevolge van nierinsufficientie.3 Linagliptine is een eenmaal dagelijkse diabetesbehandeling voor volwassenen waarvan de dosering niet hoeft te worden aangepast, ongeacht de nierfunctie.

 

Over diabetes

Nederland telt ruim 800.000 mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetespatienten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is.

 

Over Boehringer Ingelheim and Eli Lilly

In januari 2011 kondigden Boehringer Ingelheim en Eli Lilly hun wereldwijde samenwerking aan op het gebied van diabetes mellitus. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is gericht op de verdere ontwikkeling van vier potentiele geneesmiddelen die zij gezamenlijk in de pijplijn hebben en welke behoren tot de belangrijkste geneesmiddelenklassen ter behandeling van diabetes. Deze samenwerking bundelt de krachten van twee van de belangrijkste farmaceutische bedrijven ter wereld met als doel innovatieve geneesmiddelen voor patienten met diabetes in de toekomst beschikbaar te kunnen blijven stellen. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com of www.lilly.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen