Unieke publiek private samenwerking leidt tot radicaal nieuwe geneeswijzen

Array

Het BioMedical Materials programma (BMM) heeft donderdag de eerste resultaten bekend gemaakt van het onderzoek naar radicaal nieuwe geneeswijzen. Het onderzoek richt zich op het maken van materialen die in het lichaam het herstel van lichaamseigen weefsel bevorderen. Kerngebieden zijn hart  en bloedvaten, bot en kraakbeen en de nieren. Het eerste exemplaar van de BMM publicatie “Publiek Privaat Patient” werd overhandigd aan Dr. B. Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie, ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Publiek-Private Samenwerking
BMM is een unieke publiek-private samenwerking waarin door meer dan 50 bedrijven, universiteiten, universitair medische centra, kennisinstellingen en gezondheidsfondsen samengewerkt wordt aan radicale innovaties in biomedische materialen en regeneratieve geneeskunde. BMM wil de resultaten van dit biomedisch onderzoek en wetenschap dichter bij de patient en het ziekenhuis brengen.  BMM is onderdeel van de nieuwe topsector Life Sciences and Health. In de afgelopen 5 jaar is in deze sector door de deelnemers gezamenlijk zo’n miljard euro voor onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd. Dit onderstreept het grote maatschappelijke, wetenschappelijke en economische belang van deze sector voor de Nederlandse kenniseconomie, nu en de toekomst.

Algemeen directeur van BMM Emiel Staring: “De bundeling van de krachten van al deze verschillende partijen, werkend aan één gezamenlijk doel, is een belangrijke verdienste van BMM.”

Afbreekbare hartklep: Lichaam maakt zelf nieuwe hartklep
Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 300.000 hartklep vervangingen uitgevoerd, waarvan circa 5200 in Nederland. Een levende, lichaamseigen hartklep, die niet van een gezonde hartklep is te onderscheiden, kan de levensverwachting van deze groep patienten aanzienlijk verhogen.

In het BMM iValve project werkt een team van biomedisch ingenieurs, materiaalwetenschappers, biologen en hartchirurgen daarom onder leiding van prof. Dr. Carlijn Bouten van de Technische Universiteit Eindhoven aan een nieuwe, revolutionaire techniek om levende hartkleppen te maken in het lichaam van de patient zelf. Dat gaat als volgt: een hartklep van een slim synthetisch materiaal wordt geïmplanteerd en trekt vervolgens cellen uit de bloedbaan aan. Het synthetische materiaal (polymeer) stuurt deze cellen om nieuw hartklepweefsel aan te maken. Daarna lost het synthetische materiaal vanzelf op, en blijft een levende lichaamseigen hartklep over. Dat klinkt futuristisch, maar deze nieuwe techniek wordt momenteel al getest, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. De eerste korte termijn proeven laten zien dat de synthetische hartklep uitstekend functioneert en met succes cellen uit de bloedbaan aantrekt.

 

Gericht inspuiten voor herstel tussenwervelschijf
Lage rugpijn veroorzaakt door een eerdere hernia of slijtage aan de tussenwervelschijven is een groot probleem. In Nederland alleen al kampen zo’n 2,4 miljoen mensen met chronisch lage rugpijn en cijfers van het RIVM laten zien dat dit aantal tussen 2000 en 2020 nog eens met 15% zal toenemen. Op dit moment richt de behandeling zich op fysiotherapie, het systematisch toedienen van pijnstillers en in het uiterste geval het vastzetten van ruggenwervels  of vervangen van de tussenwervelschijf.

 

Het IDiDAS project met prof. Dr. Wouter Dhert en dr. Laura Creemers van het Univeristair Medisch Centrum Utrecht aan het hoofd heeft een radicaal andere aanpak: het gericht inspuiten van geneesmiddelen in de tussenwervelschijf die vervolgens de afbraak van het weefsel vertragen en de tussenwervelschijf herstellen. het Het BMM IDiDAS project  heeft wereldwijd een duidelijke voorsprong opgeleverd als het gaat om het gebruik van biomaterialen voor gecontroleerde afgifte van medicijnen in de tussenwervelschijf.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen