Beste werking polypil in de avond

Array
Een polypil, een behandeling met een combinatiepil van verschillende medicijnen, heeft de beste werking als deze pil ’s avonds wordt ingenomen. Daarnaast hebben patiënten die de polypil gebruikt gemiddeld een 10% lager berekend risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van Melvin Lafeber, onderzoeker bij het UMC Utrecht Julius Centrum, waarop hij promoveert. In het onderzoek is gekeken naar de werking van de polypil ten opzichte van, een combinatie van, losse medicijnen.
Gebruiksgemak en therapietrouw
Het voorschrijven van één (poly)pil verbetert het gebruiksgemak. Door diverse medicijnen te combineren in slechts één pil wordt het aantal pillen per dag verminderd. pillen medicijnen kleurenEen vermindering van het aantal pillen heeft direct invloed op hoe goed mensen hun pillen innemen. Verminderen van het aantal afzonderlijke pillen heeft als effect dat er meer mensen hun pillen innemen, zo blijkt uit de TEMPUS studie. Het trouwer innemen van pillen zorgt er vervolgens weer voor dat patiënten beter behandeld worden en een minder grote kans lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Melvin Lafeber: “Deelnemers gaven daarbij ook zelf aan dat ze het prettig vonden om op één vast moment de pil in te nemen. We hebben dan ook onderzocht wat het effect is van zo’n vast moment. Hieruit blijkt dat de beste werking van de polypil wordt bereikt als de pil ’s avonds wordt ingenomen.”

Gemiddeld lager risico

Uit de UMPIRE studie blijkt dat patiënten met even sterke of minder sterke losse pillen veel winst hebben bij gebruik van de polypil op bloeddruk, cholesterol en het berekend risico op hart- en vaatziekten. Alleen patiënten met sterker werkende losse pillen, dan de polypil, hebben nauwelijks winst van de polypil op bloeddruk of cholesterol. “Toekomstige polypillen met hoger gedoseerde componenten voor deze patiënten zouden er mogelijk voor kunnen zorgen dat ook deze patiënten baat hebben bij een polypil. Op dit moment is zo’n pil nog niet beschikbaar. Wel hebben patiënten die de polypil gebruiken gemiddeld een 10% lager berekend risico op hart- en vaatziekten”, aldus Melvin Lafeber.Invoering polypil
Melvin Lafeber: “Het is onduidelijk wanneer de polypil precies op de markt verschijnt, maar er zijn al wel aanvragen ingediend om dit snel te realiseren. De ‘singe pill against cardiovascular events’ (SPACE) samenwerking heeft al een aanvraag ingediend om in Groot-Brittannië op de markt te komen. Na de registratie in het Verenigd Koninkrijk is de bedoeling een Europese aanvraag in te dienen. Doordat de regel- en wetgevers relatief onervaren zijn in het beoordelen van polypillen is het nog onduidelijk of er nog meer onderzoeken moeten worden verricht om deze pil op de markt te brengen. Ik hoop in ieder geval dat ik met mijn onderzoek een bijdrage kan leveren aan het op de markt verschijnen van de polypil.”

Promotie

Melvin Lafeber is onderzoeker bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC Utrecht en promoveert vandaag, 11 december, om 10:30 uur in het Academiegebouw te Utrecht. Zijn promotoren zijn prof. dr. D.E. Grobbee, prof. dr. F.L.J. Visseren en dr. W. Spiering.

Bron: Julius Centrum
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen