Diagnose astma bij kleuters vaak onterecht

3
313

GRONINGEN – Twee op de drie kinderen onder de vijf jaar die medicijnen krijgen tegen astma, blijken helemaal niet aan deze luchtwegaandoening te lijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).Het ziekenhuis onderzocht 150 jonge patiëntjes waarvan de huisarts vermoedde dat ze astma hadden. Het onderzoek wees uit dat slechts eenderde van de peuters daadwerkelijk aan de aandoening leed.
De andere hoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben. “En dat is een probleem waar de meeste kleuters over het algemeen wel overheen groeien”, aldus onderzoekster M. Brouwer zaterdag.
Bron: Telegraaf katern Binnenland van 7 mei 2005

3 REACTIES

 1. Moeten huisartsen dan helemaal geen astmamiddelen uitschrijven voor kinderen jonger dan vijf jaar?

 2. Ik denk dat medica wel gerechtvaardigd is, maar dat de therapie moet worden aangepast. Een benoauwd kind is voor ouders heel bedreigend. Ben wel benieuwd welke aanpassingen voor huisartsen uit deze bevindingen rollen. Wellicht is in de komende weken meer documentatie te vinden die een antwoord op jouw, overigens zeer valide en interessante, vraag.

 3. Diagnose astma bij kleuters vaak onterecht

  Uitgegeven door Nu.nl: 7 mei 2005 15:43

  GRONINGEN – Twee op de drie kinderen onder de vijf jaar die medicijnenkrijgen tegen astma, blijken helemaal niet aan deze luchtwegaandoeningte lijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair MedischCentrum Groningen (UMCG).

  Het ziekenhuis onderzocht 150 jonge patiëntjes waarvan de huisartsvermoedde dat ze astma hadden. Het onderzoek wees uit dat slechtseenderde van de peuters daadwerkelijk aan de aandoening leed. De anderehoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben.”En dat is een probleem waar de meeste kleuters over het algemeen weloverheen groeien”, aldus onderzoekster M. Brouwer zaterdag.

  Pufje

  Exacte gegevens zijn niet bekend, maar volgens Brouwer krijgt eenaanzienlijk deel van de vermeende astma-patiëntjes middels een pufjemet veel te zware medicijnen binnen. “En dat terwijl deze medicijnenvervelende bijwerkingen hebben”, aldus de onderzoekster. Eén van diebijwerkingen is een schimmelinfectie in de keel; in enkele zeldzamegevallen kan een vertraging in de groei optreden.

  Volgens het ziekenhuis is het moeilijk om bij zeer jonge kinderen dediagnose astma te stellen, omdat bij kleuters nog geenlongfunctieonderzoek kan worden uitgevoerd. Het UMCG heeft daarom voorkinderen een nieuwe test ontwikkeld waarbij aan de hand van het gehaltestikstofmonoxide in de uitgeademde lucht de diagnose eenvoudiger kanworden gesteld. Deze methode bevindt zich echter nog in een testfase.

Comments are closed.